StoryEditor

Zvyšovanie cien nemôže byť na voľnom trhu trestný čin

03.01.2008, 23:00
Hoci splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát nemá obavu, že v dôsledku prijatia spoločnej európskej meny by došlo k výraznému zvýšeniu cien, premiér Robert Fico chce, aby vláda pripravila na obchodníkov bič. Mal by mať podobu zákona, ktorý by podľa predsedu vlády postihoval neodôvodnené zdražovanie a považoval ho až za trestný čin. Právnici sú ale k nemu viac ako skeptickí.

Hoci sa splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát neobáva, že v dôsledku prijatia spoločnej európskej meny by došlo k výraznému zvýšeniu cien, premiér Robert Fico chce, aby vláda pripravila na obchodníkov bič. Mal by mať podobu zákona, ktorý by podľa predsedu vlády postihoval neodôvodnené zdražovanie a považoval ho až za tresnú čin. "Určite budú platiť právne predpisy, ktoré zagarantujú, že ak niekto úmyselne zneužije prechod koruny na euro, že to bude dokonca až trestný čin," vyhlásil nedávno Fico v rozhovore pre Slovenský rozhlas. Poznatky, ktoré má Slovensko z krajín eurozóny, však hovoria, že "samotné zavedenie eura nepridávalo k inflácii žiadne výrazné hodnoty", povedal Barát. Prijatie uvedeného zákona považuje len za krajnú možnosť.
Premiérove slovné cvičenie?
Zdražovaniu, a tým aj zvyšovaniu inflácie, má predovšetkým zabrániť etický kódex, ktorým by sa obchodníci riadili, a čierna listina, do ktorej by organizácie spotrebiteľov zapísali predajcov zneužívajúcich euro. Okrem toho aj generálny zákon, ktorý má zabezpečiť plynulý a bezproblémový prechod zo slovenskej koruny na spoločnú európsku menu. Obchodníci sa však už zaviazali, že zdražovať nebudú, ak "ich na to niečo neprinúti", pripomína podpredseda Predstavenstva COOP Jednoty Slovensko Martin Katriak. Takýmto vplyvom by mohlo byť zvyšovanie cien energií a tovarov dodaných výrobcami.
Ako trestný čin sa podľa experta na medzinárodné právo Radoslava Procházku dá uzákoniť "v zásade takmer čokoľvek. Je na zákonodarcovi, ako to urobí, ak tým nezasiahne do základných práv a slobôd". Predpokladá však, že zámer premiéra ostane s najväčšou pravdepodobnosťou iba v deklarovanej podobe. "Takýmto zákonom by totiž Slovensko ohrozilo svoju povesť a svoj fundament ako demokratický právny štát," dodal Procházka.
Regulovať ceny je omyl
Exminister spravodlivosti, poslanec Národnej rady Daniel Lipšic (KDH), považuje vyjadrenie Fica za "nepremyslené". Slovensko má fungujúcu trhovú ekonomiku, čo podľa Lipšica znamená, že všetky ceny tovarov a služieb, až na niektoré výnimky, nie sú regulované. "V predajniach vytvárajú ceny obchodníci a ich vzájomná konkurencia."
Lipšic si myslí, že premiér by svoj úmysel mohol realizovať len za predpokladu, ak by vláda a zákonodarcovia "zregulovali ceny. Potom by sa nerešpektovanie regulácie stíhalo aj trestnoprávne". Takýto postup by však bol podľa neho v rozpore s princípmi trhu. Preto vyhlásenia premiéra o prijatí takéhoto zákona považuje za absurdné a nemožné. "Je to tak trochu boľševická rétorika," upozornil Lipšic.
Zákon by vyvolal polemiku
Kvalifikovanie neopodstatneného zdražovania ako trestný čin považuje iba za rétoriku aj vedúca Katedry politológie Filozofickej fakulty UK v Bratislave, profesorka Darina Malová. Prijatie takejto právnej normy by vnímala ako precedens, ktorý by vyvolal veľkú diskusiu v celej EÚ. "Neviem, či by premiér takúto rozpravu riskoval a napokon ju aj zvládol," upozorňuje Malová. A kto by nahlasoval trestné činy? Občania? -- pýta sa. Prípadné zaokrúhľovanie cien nahor by však hodnotila ako zneužitie prechodu z koruny na euro. Ak by takýto zákon koalícia predsa len prijala, nevie si tiež predstaviť jeho uplatnenie. Pretože ceny sa tvoria aj na základe ponuky a dopytu.
Procházka nemá informácie, že by podobnú právnu úpravu už v niektorej z krajín eurozóny mali. Predpokladá, že táto Ficova myšlienka "sa napokon realizovať nebude".
K príprave nového zákona sa zatiaľ nehlási žiadne ministerstvo. Je teda možné, že kontrola zdražovania zostane na samotných klientoch.
Organizácie spotrebiteľov budú obchodníkov kontrolovať, potvrdila HN prezidentka Asociácie spotrebiteľských subjektov Božena Stašenková. V súčasnosti sa ich všetkých sedem spojilo. Pripravujú spôsob, ako to zabezpečiť, vrátane zverejnenia tých predajcov, ktorí prechod na euro zneužijú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:54