StoryEditor

SR má zabezpečené núdzové zásoby ropy na 74 dní

28.10.2007, 11:36
Autor:
TASRTASR
Slovensko má zabezpečené núdzové zásoby ropy a ropných produktov približne na 74 dní. Na splnenie schváleného harmonogramu na rok 2007 je potrebné do konca roka doplniť núdzové zásoby ropou v množstve asi 80 000 ton.

Uvádza sa to v informácii o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov a o riešení stavu ropnej núdze, ktorá sa nachádza medzi materiálmi zatiaľ nezaradenými na rokovanie vládneho kabinetu.

"Podľa údajov zo štatistického zisťovania spotreba vybraných ropných výrobkov na Slovensku mierne rastie. V ďalšom období sa predpokladá, že spotreba ropných výrobkov sa bude zvyšovať v dôsledku rastu slovenskej ekonomiky," konštatuje v materiáli jeho predkladateľ Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR.

Finančné požiadavky na rok 2007 pre plnenie stanovených úloh v oblasti núdzových zásob boli SŠHR uplatnené pri tvorbe štátneho rozpočtu na rok 2007 vo vlastnej kapitole. "Napriek prioritám a dôležitosti plnenia tejto úlohy sa v schválenom štátnom rozpočte na rok 2007 požiadavky zohľadnili len čiastočne," upozorňuje správa a dodáva, že deficit finančných prostriedkov štátneho rozpočtu z celkových výdavkov potrebných na dosiahnutie požadovanej úrovne núdzových zásob, teda na 82 dní spotreby SR, a na ich skladovanie v roku 2007 predstavuje čiastku asi 1,2 miliardy Sk. Správa deficit vykrýva v rámci možností z mimorozpočtových zdrojov z odpredaja zásob hmotných rezerv.

"Vzhľadom na túto situáciu SŠHR prijíma opatrenia na zníženie výdavkov pri obhospodarovaní zásob a získanie ďalších finančných zdrojov," konštatuje sa v informácii. Keďže financovanie núdzových zásob vzhľadom na napätosť štátneho rozpočtu je každoročne problematické, SŠHR iniciovala a v spolupráci s Ministerstvom financií (MF) SR hľadá možnosti a vhodný model systémového zabezpečenia financovania núdzových zásob s cieľom znižovať nároky na štátny rozpočet. "Využitím všetkých dostupných možností sa SŠHR snaží, aby sa požadovaný objem núdzových zásob podľa schváleného harmonogramu na rok 2007 dosiahol," konštatuje SŠHR v závere.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 08:18