StoryEditor

Svetová ekonomika začne rásť

19.05.2009, 10:20
Autor:
ČTKČTK
Prieskum Medzinárodnej obchodnej komory a Inštitútu pre ekonomický výskum prináša signály o zlepšovaní ekonomického prostredia vo svete. Recesia by mala mal nájsť svoje dno v polovici roka 2009. Najväčšiu hrozbu pre svet predstavuje zvyšovanie nezamestnanosti a obrovské deficity rozpočtov.

Index ekonomickej klímy vo svete zaznamenal počas druhej štvrtiny tohto roku prvýkrát od roku 2007 rast, a to predovšetkým vďaka pozitívnym očakávaniam pre nasledujúcich šesť mesiacov. Indikátor dosiahol 64,4 bodu proti 50,1 bodu z januára, nepribližuje sa však ani zdanlivo dlhodobým priemerom 96,4 bodov dosiahnutému medzi roky 1991 a 2008.

Recesia skončí v najbližších mesiacoch

Vyplýva to z prieskumu Medzinárodnej obchodnej komory (ICC) a Inštitútu pre ekonomický výskum (IFO). Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie sa napriek tomu ešte zhoršilo a dosiahlo historicky najnižšie hodnoty. Podľa štvrťročne vydávaných správ dosiahne recesie svoje dno v druhej polovici tohto roka a následná ekonomická obnova bude však znamenať iba pozvoľný rast.

Správa, ktorá je založená na prieskume medzi 1040 expertov na hospodárstvo v 90 krajinách, sa navyše snaží tlmiť optimizmus, že súčasná globálna kríza sa blíži k svojmu koncu. Zdôrazňuje fakt, že "predpovede budúceho scenára svetovej ekonomiky sú nevídané, pretože finančný sektor je stále vrtkavý. " Predseda ICC ČR Jaromír Drábek (na snímke dole) k správe povedal, že mu dodáva dôvod byť obozretne optimistickým.

Eurozóna je na tom horšie

"Po mesiacoch veľmi depresívnych správ konečne vidíme nejaké pozitívne signály pre väčšinu krajín sveta, vrátane Spojených štátov a Európy, "podotkol. Urgentným problémom však bude podľa správy vyššia nezamestnanosť a mohutné deficity verejných rozpočtov. Správa ďalej dodáva, že globálna recesia zasiahla eurozónu hlbšie než USA, keďže krajiny s európskou menou sú viac závislé na exporte.

Navyše úverová kríza a hospodársky pokles v západnej Európe zasiahli silne strednú a východnú Európu a krajiny ako Maďarsko alebo Lotyšsko priviedli na pokraj bankrotu. Od poslednej januárovej správy výrazne vzrástla ekonomická očakávania pre Rusko, pre ázijské krajiny s výnimkou Indonézia, pre väčšinu krajín Latinskej Ameriky. Naopak negatívne zostávajú pre Austráliu, Nový Zéland a Juhoafrickou republiku.

Deflácia väčšine krajin nehrozí

Ekonomickí experti, ktorí sa prieskumu zúčastnili, predpovedajú globálnej mieru inflácie na úrovni 2,7 percenta pre rok 2009 v porovnaní s 5,4 percenta pre vlaňajší rok. Napriek tomu, snáď s výnimkou Japonska, vo väčšine krajín sveta podľa nich nehrozí nebezpečenstvo deflácie. ICC je jedinou globálnou obchodnou organizáciou, ktorá zastupuje podniky všetkých sektorov zo všetkých kútov sveta. Komora propaguje a podporuje otvorený systém medzinárodného obchodu a investícií a trhovej ekonomiky už od svojho založení na začiatku 20. storočia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 09:04