StoryEditor

Volkswagen z Vratislavíc

24.09.2007, 00:00

Automobilku Porsche založil v roku 1931 v Stuttgarte Ferdinand Porsche, rodák z českej obce Vratislavice nad Nisou, ktorá je dnes súčasťou Liberca. Navrhol aj prvý automobil firmy Volkswagen Chrobák. S masovou výrobou áut Volkswagen sa v Nemecku začalo v roku 1936. O dva roky neskôr sa na výrobu ľudových vozidiel, ako sa chrobáky nazývali, postavil nový závod Volkswagen.

Za nacistického Nemecka bol Porsche Hitlerovým spolupracovníkom pri návrhu výroby tankov, za čo bol po skončení druhej svetovej vojny uväznený, na vojenskú výrobu sa preorientovala aj produkcia Volkswagenu. Tú po druhej svetovej vojne obnovila britská armáda, ktorá neskôr previedla správu závodu na vládu Dolného Saska. Ferdinand Porsche sa po prepustení z francúzskeho väzenia, kde okrem iného pracoval ako dizajnér pre automobilku Renault, podieľal spolu so svojím synom Ferrym na výrobe športového auta, ktoré bolo pomenované podľa ich priezviska Porsche 356.

Automobilka Volkswagen začala medzi prvými rozširovať svoj predajný trh aj prostredníctvom výstavby závodov v zahraničí. Už na začiatku päťdesiatych rokov vyrábala autá v britskej kolónii Južná Afrika, o Veľkej Británii i v Brazílii. Volkswagen začal svoje autá predávať aj na trhoch v Spojených štátoch amerických a Kanade. Rodina Porscheovcov pokračovala po druhej svetovej vojne v budovaní automobilky Porsche. Do koncernu Volkswagen sa vrátila ako akcionár o niekoľko desaťročí neskôr. Na čele dynastie Porscheovcov je v súčasnosti synovec Ferryho Porsche, Ferdinand Piech, ktorý je ako zástupca najväčšieho akcionára aj predsedom dozornej rady koncernu Volkswagen.

Koncern Volkswagen s centrálou v nemeckom Wolfsburgu je v súčasnosti štvrtým najväčším producentom áut na svete. V uplynulom roku najväčší európsky výrobca automobilov zvýšil celkové čísla predaja svojich áut z 5,2 milióna na 5,7 milióna kusov. Súčasťou koncernu sú modely áut Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat a Škoda, vyrábané v 44 závodoch v dvanástich krajinách Európy, Mexiku, Brazílii, Argentíne, Južnej Afrike, Číne a Indii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 07:49