StoryEditor

EK podozrieva Maďarsko z protekcionizmu pri ochrane MOL

26.09.2007, 17:12
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) sa možno zamieša do prípadu prevzatia maďarského koncernu MOL rakúskou spoločnosťou OMV. Hrozí pritom ostrý spor s vládou v Budapešti.
Hovorca eurokomisára pre vnútorný trh Charlieho McCreevyho dnes v Bruseli uviedol, že EK pozorne sleduje dianie okolo ponuky OMV. Ide predovšetkým o to, či Maďarsko neporušuje jeden z hlavných pilierov európskej legislatívy - voľný pohyb kapitálu.
Rakúsky koncern OMV v utorok naštartoval ďalší pokus o prevzatie MOL. V prekvapujúcej písomnej ponuke OMV ponúka akcionárom MOL 32 000 HUF za jednu akciu, v prepočte 4 359 SKK, čím ocenil maďarskú ropnú a plynárenskú skupinu na 3,5 bilióna HUF. Navrhovaná cena za jednu akciu je o 19 % vyššia ako jej uzatváracia cena po pondelňajšom obchodovacom dni. Podmienkou je odstránenie 10-% hornej hranice pre hlasovacie práva akcionárov.
Keďže rakúska spoločnosť dobre vie, že hranica obmedzujúca práva akcionárov a kontrola približne 40-% akciového podielu zo strany manažmentu MOL jej nedovolia prevziať hlasovaciu väčšinu v maďarskom koncerne, snaží sa zapojiť do diskusie aj nezávislých akcionárov a Európsku komisiu (EK).
Vedenie MOL podľa očakávaní ponuku OMV odmietlo. MOL v tomto roku s pomocou vlády už odolal jednému pokusu OMV o prevzatie. EK požaduje dodatočné informácie rovnako ako v prípade súboja o prevzatie španielskej elektrárenskej spoločnosti Endesa, či domáca vláda neznevýhodňuje zahraničných investorov. V prípade potvrdenia takéhoto podozrenia môže EK začať konanie kvôli porušeniu Zmluvy o EÚ, ktoré sa môže skončiť až pred Európskym súdnym dvorom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 17:17