StoryEditor

Slováci nakupujú v Maďarsku nehnuteľnosti vo veľkom

19.09.2007, 09:36
Autor:
TASRTASR
Maďarská oblasť Zadunajsko pri slovenských hraniciach zažíva za posledný rok boom v predaji nehnuteľností. Slovenskí občania tu nakúpili domy, pozemky či byty ročne v priemere za štvrť miliardy slovenských korún. Na dofinancovanie využívajú hypotéky od maďarských bánk.

"Nehnuteľnosti v maďarskej oblasti Zadunajsko sú minimálne o 30 % lacnejšie ako v meste Bratislava a okolí. Pred 15 rokmi sa tu predalo ročne 5 až 6 domov, za posledný rok je to mesačne 20 až 25 domov," povedal pre TASR konateľ maďarskej realitnej spoločnosti Coral-KIM Bt. Igor Heriban z Rajky.
Ceny stavebných pozemkov v blízkosti Zadunajska sa v súčasnosti v bratislavských mestských častiach Rusovce pohybujú okolo 5 200 Sk za štvorcový meter (m2), v Jarovciach 5 300 Sk/m2 a v Čunove je to 3 000 Sk/m2.
V porovnaní s Rajkou sú v Bratislave a jej okolí vyššie ceny nehnuteľností približne od 30 do 40 %, oproti zvyšku Zadunajska - v Bezenye, Mosonmagyarovare, Hegyeshalome, Dunakiliti, Dunaszigete, vo Feketeerdo a v Levele - sú bratislavské ceny vyššie o 40 - 60 %, konštatoval Heriban.
"V Zadunajsku sú ceny stále nižšie, aj keď slovenský dopyt zdvíha ceny nehnuteľností aj tam," reagoval generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií (NARK) Slovenska Martin Lazík. Podľa neho sa potvrdzuje trend, že Bratislava sa bude rozrastať, ak tomu nebudú brániť obchodné prekážky.
Podľa Heribana z nehnuteľností kupovaných Slovákmi v Zadunajsku sú to zo 40 % domy na trvalé bývanie, 30 % stavebné pozemky, 20 % domy na víkend, 5 % byty na trvalé bývanie a 5 % byty alebo domy na prenájom. Po vstupe SR do Schengenského priestoru očakáva Heriban ďalších záujemcov o nehnuteľnosti zo Slovenska. Nadnárodné spoločnosti pripravujú výstavbu satelitných mestečiek v Zadunajsku.
Slováci platia v Maďarsku za nehnuteľnosti v slovenských korunách alebo v eurách a využívajú služby maďarských bánk na dofinancovanie kúpy alebo rekonštrukcie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 04:05