StoryEditor

Turizmus je dlhodobo zatracovaný

15.02.2021, 23:00
Nie sme továreň, ktorá môže o desať rokov odísť. Peniaze tu ostávajú a slúžia na rozvoj štátu a tých, ktorí tu žijú, hovorí Rastislav Amrich, spolumajiteľ hotela Dália v Košiciach.

Ozývajú sa podnikatelia z cestovného ruchu, ktorí sa sťažujú na nedostatočnú pomoc a pomalé kroky ministerstva dopravy. Vnímate to rovnako?
Ľudia, ktorí sú teraz na ministerstve dopravy a majú v kompetencii cestovný ruch, sú to najlepšie, čo tam bolo, odkedy podnikám. Kvitujem ich snahu robiť pre nás maximum, čo sa dá. Druhá vec je tá, že výška pomoci, ktorá bola schválená, zrejme nebude stačiť. Tá intenzita sa musí zvýšiť, zlá situácia v sektore trvá dlhšie, ako každý predpokladal. Nábeh späť po tom, keď to všetko doznie, môže trvať, a na to musíme byť pripravení.

Aké sú teda vyhliadky?
Kríza trvá príliš dlho. A nikto ani nevie, ako dlho ešte budeme musieť takto fungovať. A faktom je, že sa nás týkajú nielen náklady na zamestnancov. Pretože hotely fungujú v režime, že môžu prijímať hostí a nie sú úplne zatvorené. Takých je však minimum. Mestské hotely majú pár izieb za týždeň.


Čo môžete robiť?
Zatvoríte alebo prijmete to, že vytvárate stratu. A to trvá už niekoľko mesiacov. Sme bez tržieb a aj tak máme náklady spojené s úhradou časti miezd zamestnancov, médií, so splátkami úverov, miestnych daní a tak ďalej. Veľké množstvo podnikov a prevádzok si muselo vziať preklenovacie úvery, majú zvýšené mesačné splátky.

Stačí teda pomoc tak, ako je nastavená?
My sme mali náklady na odvody zamestnancov. Cena práce nebola uhrádzaná celá, 80 percent dával štát, ale zamestnávateľ musel doplácať 20 percent. Ak prepúšťal, musel platiť odstupné za dva alebo aj tri mesiace. A to všetko sú náklady, s ktorými sa hotel pri nulových tržbách musí nejakým spôsobom popasovať. Nie je to tak, že výška pomoci všetko pokryje. Ale ja nie som ten, ktorý bude niekoho kritizovať.

Iné štáty to však zvládajú.
Môžeme teraz špekulovať, či by nebolo lepšie mať nejaký program, tak ako to mali inde. Vlastne vyplácali počas termínu lockdownu 80 percent zmarených príjmov. Tie peniaze aj dostávali skôr. Možno aj toto by bola adresnejšia pomoc. Z môjho pohľadu je však teraz dôležité, že podniky budú potrebovať ďalšiu pomoc, a je nutné, aby si to štát a politici uvedomili.

Nie je už neskoro premýšľať nad tým? Ak sa rozpočet minie, čo bude ďalej?
Neviem, aká je štruktúra financovania. Z hľadiska ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 13:27