StoryEditor

Americká ekonomika rástla v 2. štvrťroku tempom 3,8 %

27.09.2007, 16:20
Autor:
TASRTASR

Americká ekonomika rástla v 2. štvrťroku tempom 3,8 %. Dnes o tom informovalo americké ministerstvo obchodu.
Aj keď ministerstvo revidovalo mieru medziročného rastu smerom nadol z pôvodne uvádzaných 4 %, stále predstavuje výrazné oživenie ekonomiky oproti 0,6-% rastu v 1. kvartáli. Konjunktúra v období od začiatku apríla do konca júna bola najvyššia za ostatný rok.
Experti predpokladajú, že vzhľadom na prehlbujúcu sa krízu v realitnom sektore a turbulencie na finančných trhoch to zostane najvyššia miera rastu v tomto roku. Podľa posledných štatistických údajov dosiahla výstavba domov v auguste najnižšiu úroveň za uplynulých 12 rokov. K tomu treba ešte pripočítať ochladenie vo výrobnom sektore a zhoršenie spotrebiteľskej a podnikateľskej nálady. Pre tieto faktory analytici predpokladajú výrazné spomalenie rastu v prebiehajúcom kvartáli, ktorý sa skončí v nedeľu.
Podľa Národnej asociácie pre podnikanie a ekonomiku (NABE) dosiahne miera rastu v 3. štvrťroku približne 2,4 % a v poslednom okolo 2,5 %. Ekonómovia však väčšinou počítajú s ešte výraznejším ochladením rastu ako prognóza NABE.
Wall Street sa predovšetkým obáva, že problémy trhu s bývaním a úverová kríza ukončia 6-ročnú hospodársku expanziu a stiahnu ekonomiku do recesie. Najviac sa boja prudkého zníženia spotrebiteľských výdavkov a investícií spoločností. Bývalý šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Alan Greenspan minulý týždeň v interview pre agentúru AP uviedol, že pravdepodobnosť recesie je vyššia ako jedna ku trom, stále je však pod 50 %.
Fed minulý týždeň v dôsledku obáv z výrazného spomalenia ekonomiky znížil hlavnú úrokovú sadzbu až o pol percenta na 4,75 %. Nižšie úrokové sadzby by mali zvýšiť výdavky a investície, čo by malo podporiť celkovú ekonomickú aktivitu.
Informovali o tom agentúry AP a DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:12