StoryEditor

Najpoužívanejšie výrazy v súvislosti s dražbami

26.10.2007, 00:00

Dražba -- je verejné konanie na základe návrhu navrhovateľa. Jeho účelom je prechod vlastníckeho práva alebo iného práva k predmetu dražby. Licitátor sa obracia na vopred neurčený okruh osôb prítomných na vopred určenom mieste s výzvou na podanie ponúk a na osobu, ktorá dá najvyššiu ponuku a zaplatí v lehote cenu dosiahnutú vydražením, príklepom prechádza vlastnícke alebo iné právo k predmetu dražby. Dražba je tiež verejné konanie, ktoré licitátor ukončil z dôvodu, že nebolo urobené ani najnižšie podanie.

Spoločná dražba -- je dražba hnuteľných vecí, pri ktorých pri žiadnej z nich nepresahuje najnižšie podanie sumu vo výške 500-tisíc korún. Dražobník určuje poradie, v ktorom sa budú jednotlivé predmety dražiť. Spoločná dražba sa otvára vyhlásením licitátora o otvorení spoločnej dražby.
Účastník dražby -- je osoba prítomná na dražbe, ktorá sa dostavila za účelom urobiť podanie a spĺňa podmienky ustanovené zákonom o dobrovoľných dražbách.
Dražobník -- je osoba, ktorá pripravuje a organizuje dražbu.
Dlžník -- je osoba, ktorá dlhuje veriteľovi peniaze, prípadne osoba, ktorá si neplní pravidelne stanovené podmienky, napríklad úhrady za nejaké zákonom stanovené povinnosti.
Navrhovateľ dražby -- je vlastník predmetu dražby alebo osoba oprávnená konať v jeho mene podľa osobitného zákona (záložný veriteľ), ktorý navrhuje vykonanie dražby.
Najnižšie podanie -- minimálna vyvolávacia cena, pri ktorej sa začína dražiť.
Cena dosiahnutá vydražením = výťažok z dražby -- je suma dosiahnutá vydražením a jej prípadné príslušenstvo.
Dražobná zábezpeka -- je zabezpečenie budúcich záväzkov účastníkov dražby v ustanovenej výške a forme. Výška a forma dražobnej zábezpeky sú uvedené v Oznámení o dražbe.
Vydražiteľ -- je účastník dražby, ktorému bol udelený príklep.
Udelenie príklepu -- je symbolické  potvrdenie vlastníckych práv, ktoré vykoná licitátor priamo na dražbe.
Náklady dražby -- odmena dražobníka a náklady, ktoré účelne vynaložil na materiálne a organizačné zabezpečenie prípravy a priebehu dražby.
Zmarenie dražby -- je neuhradenie ceny vydraženého predmetu dražby vydražiteľom v stanovenej lehote.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:08