StoryEditor

Médiá sa paktu nepodvolia

Pakt stability, ktorý má zaručiť prijatie eura, neovplyvní prácu médií. Tie síce samotnú myšlienku čiastočne podporujú, nebudú ju však povyšovať nad zásady objektívnej žurnalistiky. Ich kritika sa preto nezastaví ani v prípadoch, kedy môže samotnému prijatiu eura uškodiť. Podľa Roberta Fica si však vládna ambícia zaslúži zo strany novinárov aktívnejšiu podporu. Ako vyhlásil na včerajšom HN Clube, novinári by mali pri svojej práci viac dbať na dôležitosť prijatia eura.

Pakt stability, ktorý má zaručiť prijatie eura, neovplyvní prácu médií. Tie síce samotnú myšlienku čiastočne podporujú, nebudú ju však povyšovať nad zásady objektívnej žurnalistiky. Ich kritika sa preto nezastaví ani v prípadoch, keď môže samotnému prijatiu eura uškodiť. Podľa Roberta Fica si však vládna ambícia zaslúži zo strany novinárov aktívnejšiu podporu. Ako vyhlásil na včerajšom HNClube, novinári by mali pri svojej práci viac dbať na dôležitosť prijatia eura.
Médiá nebudú zavádzať
Z pripravovanej deklarácie, pod ktorú sa majú podpísať napríklad odborári alebo zamestnávateľské zväzy, však novinárom žiadne záväzky plynúť nebudú. Premiér ich len žiada o aktívnejšiu podporu, ktorá by mohla prijatiu eura pomôcť. Médiá sú však presvedčené, že primerane informujú už dnes a na premiérove výzvy dôvod nie je. Zmenu práce novinárov v prospech vládneho cieľa teda premiér zrejme nedosiahne.
"Úlohou médií nie je podporovať politikov a ich politické ambície, úlohou médií je objektívne a vyvážene informovať. Žiadny politik, a to znamená ani premiér Robert  Fico, nemôže očakávať, že médiá s ním uzavrú akýsi pakt stability a teda, že sa vzdajú práva na objektívne a vyvážené prinášanie informácií. Spravodajstvo televízie Markíza sa bude naďalej téme prijímanie eura na Slovensku spravodajsky venovať a o tomto procese objektívne a pravdivo informovať. To znamená aj otvorene kritizovať chyby, ktoré vládni úradníci urobia," hodnotí šéfredaktor redakcie spravodajstva a športu televízie Markíza Tomáš Kuča.
"S paktom stability súhlasíme. Určite by sme napríklad neskrývali kritiku proti prípadným neúmerným požiadavkám odborov na zvyšovanie miezd. Na druhej strane budeme veľmi pozorne sledovať aj kroky vlády, ktoré by mohli prispieť k zvyšovaniu verejných výdavkov a tým ohroziť ďôležité kritérium deficitu," tvrdí šéfredaktor Hospodárskych novín Tomáš Kurtanský. Stanoviská šéfredaktorov denníkov SME, Pravda a Nový Čas sa nám do uzávierky nepodarilo získať.
Úloha novinárov
Noviny, rozhlas ani televízia by sa podľa mediálnych odborníkov nemali prispôsobovať vládnej politike, a to bez ohľadu na charakter prezentovaných informácií.
"Nemožno očakávať, že ak sa niečo nebude dariť, médiá to budú zamlčovať. Musí sa jasne povedať, čo má pakt obsahovať. Prijatie eura je veľmi dôležitá vec a médiá by sa tomu mali viac venovať. Nemyslím si, že by mali ísť proti tomu, ale určite nemožno od nich žiadať, aby robili to, čo prislúcha reklamným agentúram. Predpokladám, že o priebehu prijímania eura budú novinári informovať objektívne," povedala predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov Zuzana Krútka.
To, čo premiér od novinárov dnes žiada, bolo v minulosti podľa mediálneho experta Eduarda Chmelára predmetom jeho kritiky.
"Médiá by nemali robiť politiku. Že to tak robili až príliš často počas éry premiéra Dzurindu, je iná vec. Ale premiér Fico by nemal chcieť od novinárov to, čo na nich sám kritizoval, keď bol v opozícii. Úlohou médií nie je podporovať politiku vlády, ale informovať o nej," hovorí Chmelár.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 02:27