TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Do nejakej polozrúcaniny sa investovať nebude, hovorí Budaj o obnove rodinných domov

28.03.2021, 11:31
Autor:
TASRTASR
Projekt obnovy rodinných domov z polmiliardového balíka európskych peňazí bude mať pod záštitou envirorezort.

Cieľom obnovy rodinných domov z európskych peňazí z plánu obnovy je dosiahnuť aspoň 30-percentné zníženie energetickej bilancie.

V tohtotýždňovej online diskusii to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Envirorezort bude mať projekt obnovy rodinných domov z polmiliardového balíka európskych peňazí pod záštitou.

Budaj zároveň načrtol, ako bude poskytovanie peňazí na obnovu domov fungovať. "Nóvum je v tom, že to bude naozaj participatívny proces. Občania, ktorí budú mať o ten produkt záujem, budú naozaj pristupovať k štátu ako klienti," uviedol šéf envirorezortu s tým, že štát im následne pomôže premeniť ich domy na budovy 21. storočia.

Štát má podľa jeho slov vytipovať zóny aj požiadavky na dom, ktorý môže byť obnovený z peňazí z plánu obnovy. "Lebo investovať do nejakej polozrúcaniny sa nebude," zdôraznil minister. Dom tak musí mať určité predpoklady, aby mohol dostať svoju druhú šancu.

Strechy aj okná 

Majiteľov rodinných domov, ktorí budú mať záujem o obnovu, sa podľa Budajových slov budú podobne, ako pri kúpe nového telefónu, v klientskych centrách pýtať odborníci, čo vlastne na dome majú, čo im chýba a čo si objednávajú.

"Od zelených striech, okien, zateplenie, zachytávanie vody," vymenoval Budaj s tým, že možností takýchto produktov je asi 12.

Budaj podotkol, že ak má niektorý dom vymenené okná, môže sa uchádzať o iný produkt, ale na balíčky obnovy sa bude hľadieť inak, než doteraz.

Totiž napríklad vymenený kotol v nezateplenom dome má minimálne výsledky čo sa týka šetrenia energie.

Väčšina prostriedkov sa vráti 

Okrem 30-percentného zníženia energetickej bilancie sú podľa Budajových slov cieľmi aj výrazné zníženie platieb za dažďovú vodu, ktorá sa dá premeniť na zavlažovanie trávnika, a takisto výrazné zníženie poplatkov za odpady cez premenu kuchynského odpadu kompostérmi na niečo, čo sa bude dať využiť v záhradách.

"Predpokladáme, že okolo 40-tisíc domácností bude s nami diskutovať, bude nám hovoriť o svojich víziách a pomôžeme im," uzavrel Budaj s tým, že to bude trvať niekoľko rokov, ale obnova domov podporí hospodárstvo, klímu i kvalitu života.

Zároveň dodal, že zhruba 70 percent prostriedkov investovaných do obnovy rodinných domov sa vráti do hospodárstva.

Na čo všetko pôjdu peniaze z plánu obnovy v oblasti životného prostredia? Pozrite si brífing ministra životného prostredia Jána Budaja o prerozdelení zdrojov z EÚ:

01 - Modified: 2024-05-03 12:51:50 - Feat.: - Title: Mapa povodňových rizík mohla ísť na rokovanie vlády pred trištvrte rokom, reaguje Budaj na žalobu EK 02 - Modified: 2024-02-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Skončí toxická zemina z východu Slovenska v zahraničí? Taraba rieši, čo s biľagom z minulosti 03 - Modified: 2024-01-17 22:46:38 - Feat.: - Title: Minister Taraba podal trestné oznámenie na predošlé vedenie envirorezortu 04 - Modified: 2023-11-28 11:35:46 - Feat.: - Title: Slovensko ako Dánsko? Taraba chce nové spaľovne, rozhodnutie o jednej novej je už na spadnutie 05 - Modified: 2023-11-16 12:02:49 - Feat.: - Title: Vrakunská skládka ako dedičstvo po Budajovi? Hrozbu pre pitnú vodu brzdia pozemky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:02