StoryEditor

Zákon o reťazcoch potraviny nezdraží

25.10.2007, 00:00
Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa v rozhovore pre HN.

Rezorty pôdohospodárstva a hospodárstva čelia kritike obchodníkov za zákon, ktorý má obmedziť ekonomickú silu obchodných reťazcov. Predajcovia tvrdia, že tento predpis, ktorý je v pripomienkovom konaní, zdražie potraviny, čo je v rozpore so snahami vlády.
Opoziční poslanci zas hovoria, že koalícia stratila kontrolu nad Slovenským pozemkovým fondom. Koalícia podľa nich "organizuje kšefty s pozemkami".

Predstavitelia zväzu obchodu tvrdia, že zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch zdražie potraviny. Čo na to hovoríte?
Zdraženie potravín z tohto dôvodu vôbec nepripúšťam. Je to len snaha predstaviteľov obchodu, pána Konštiaka (Pavol Konštiak je prezident zväzu obchodu a cestovného ruchu - pozn. HN) toto podsúvať verejnosti. Považujem to za prízemné. Lebo ak dnes niekto hovorí, že tento zákon, v ktorom sa hovorí, že sa nemajú predávať potraviny pod výrobné náklady, má byť dôsledkom zdražovania, tak je to, opakujem, veľmi prízemné.

Zákon však hovorí aj o tom, že najvyššia zľava, akú môžu obchodníci pýtať za dodaný tovar, nesmie presiahnuť päť percent. Prečo práve päť percent?
To sa musíte spýtať tých, ktorí tento zákon pripravovali. Je totiž v gescii ministerstva hospodárstva.

Obchodníci tiež tvrdia, že tento zákon im znemožní vplývať na výrobcov a dodávateľov tovaru, aby držali nízke ceny, čo je na prospech zákazníkov. Teraz ich budú musieť zvyšovať...
Už aj europoslanci hovoria o zneužívaní ekonomickej moci super- a hypermarketov pôsobiacich v Európskej únii. Viacerí z nich sa obrátili na Európsku komisiu a parlamenty členských štátov, aby navrhli opatrenia s cieľom chrániť spotrebiteľov, zamestnancov a výrobcov pred zneužívaním ich dominantnej pozície. Vyzvali komisiu, aby zosúladila predpisy v členských štátoch. Poslanci hovoria napríklad o dôkazoch nazbieraných v únii, ktoré svedčia o tom, že supermarkety zneužívajú svoju silu a kladú dodávateľom tovaru neprimerané podmienky.

A čo inflácia? Ako na ňu vplývajú ceny potravín?
Ceny potravín pôsobili u nás 10 až 15 rokov, držali infláciu na uzde. Vláda prerokovala informáciu týkajúcu sa maastrichtských kritérií. Guvernér Národnej banky pán Šramko informoval, že čo sa týka inflácie, ceny potravín ju môžu zvýšiť o 0,2 percenta. Ale to vôbec nie je pre celkový vývoj inflácie na Slovensku kľúčové.

Opoziční poslanci napadli vášho nominanta v Slovenskom pozemkovom fonde Branislava Brízu za to, že podpísal zmluvy s reštituentmi. Mali byť pri tom porušené predpisy fondu, aj zákony...
Od správnej a dozornej rady fondu a jeho riaditeľa si vyžiadam písomné stanoviská. Nech zhodnotia činnosť fondu od nástupu do svojich pozícií. Pre mňa je alfou a omegou práve výkonnosť fondu. To je pre každého občana, ktorý prichádza s ním do kontaktu, kľúčové. Mám predbežné informácie, že výkonnosť tohto úradu výrazne poklesla. Ale nie je to len v dôsledku toho, že jeho orgány boli inštalované na jar. Ale v dôsledku toho, že sa naplno nevenuje tým okruhom otázok, ktoré majú zabezpečovať. Kým v minulom roku podpísal fond 500 reštitučných nárokov a v tomto roku oveľa menej, tak výkon hovorí sám za seba.

Dozorná rada fondu poukázala na viaceré prevody pozemkov, ktoré neboli v poriadku. Priznala, že došlo k porušeniu predpisov...
Mám záznam z jej rokovania, ktorý má asi sedemnásť strán. Pritom poslanecký prieskum na fonde nepreukázal porušenie zákona. Informácia, ktorú poskytol predseda dozornej rady (Jozef Kolesár, nominant Smeru-SD -- pozn. HN), bola dezinformáciou. Môže to byť účelové, lebo pán Bríza je jediným nominantom ĽS-HZDS na fonde, a zároveň vykonáva v tomto úrade krížovú kontrolu. Reštitúcie, ktoré podpísal Bríza, boli už rozpracované asi rok. Podľa mojich informácií podpísal trinásť zmlúv, čo zodpovedá normálnemu polmesačnému výkonu.

Je teda vyhlásenie dozornej rady nepravdivé?
Je dezinformačné.

Na hodine otázok 28. júna v parlamente ste naznačili, že minulá vláda kšeftovala s pozemkami...
Vláda nekšeftuje.

Hovorím o minulej vláde. Naznačili ste to vo svojom vystúpení...
Nepodsúvajte slová, lebo neustále sa tu podsúvajú termíny, ako je transparentnosť v kšefte s pozemkami. Obchodvanie s pozemkami tu bolo, je a bude.

Ale transparentné?
Určite transparentné a v zmysle zákona.

Opozícia žiada, aby pozemkový fond všetky zmluvy s reštituentmi uverejnil na internete...
Ale veď to sa robí. Zmluva sa po podpísaní dáva na vklad do katastra. Akonáhle sa tak stane, sú tieto doklady prístupné. A to aj na internete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 15:11