StoryEditor

Macao - Las Vegas pre Číňanov

14.09.2007, 15:09
Americký miliardár a prevádzkar hazardných hier Sheldon Adelson, plánuje vybudovať v Ázii celosvetové mesto zábavy, v štýle kasínového komplexu v Las Vegas.

"To, čo by som chcel urobiť, sú rôzne miniatúrne formy Las Vegas - ov, v rôznych kútoch sveta," povedal Andelson po tom, ako si na celosvetovej konferencii Forbes-u v Singapure prevzal cenu za celoživotný úspech v podnikaní. "Je veľa iných miest vo svete, kam by sme mohli rozšíriť hazardné hry," tvrdí Adelson. V Ázii, by podľa neho mohlo vzniknúť 8, až 12 podobných podnikov, aké možno nájsť v slávnom americkom meste.

Okrem toho dodal, že podobné príležitosti ponúka aj Európa, Stredný východ, Južná Amerika, ako aj krajiny typu Rusko, Turecko či India. Ako uvádza portál CNN, podľa Adelsona sú hazardné hry stále viac akceptovanejšou formou zábavy, najmä kvôli úspechu kasínového komplexu v Las Vegas. "To, čo robím vo sfére biznisu s kasínami, je snaha vyplniť medzeru v oblasti zábavy," dodáva miliardár. O obľúbenosti tohto typu zábavy svedčí aj to, že sa hazardné hry za uplynulé roky vyvinuli z hráčskych kútov, do "Disneyland-u" pre dospelých.

Najväčšie kasíno sveta v Macau

Adelson, okrem toho uvádza aj príklad Singapúra. Toto zámožné a konzervatívne mesto v štáte, v roku 2005 zrušilo desaťročný zákaz kasínových hier a o dva roky v ňom spoločnosť Las Vegas Sands, plánuje otvoriť kasínový komplex za štyri miliardy dolárov. Zakladateľ Singapuru a jeho dlhodobý premiér Lee Kuan Yew, síce odmietol hazardné hry, keď sa v roku 1970 postavil proti plánom na výstavbu kasína. Teraz, ale aj on sám priznáva, že ekonomika, ako aj imidž krajiny, by z výstavby kasína mohla profitovať. Plány má aj ďalšia spoločnosť Maria Bay Send, ktorá tu chce postaviť hotel s kapacitou 2500 izieb, nákupné a reštauračné stredisko, konferenčnú miestnosť, ako aj spoločenskú miestnosť pre 8 tisíc osôb.

Na inom mieste v Ázii, v Macau otvoril Adelson minulý mesiac, najväčšie kasíno v najväčšej stavbe v Ázii. Ide o priestory hotela Venetian Macao, v hodnote 2,4 miliárd dolárov. Plánom je, aby bolo Macao viac, než len detským ihriskom väčšinou pre jednodňových hráčov z Číny. Macao, ktoré je od Číny vzdialené len na hodinu plavby loďou, si už uvedomuje, že tržby z hazardných hier rapídne narastajú, najmä odvtedy, ako vláda ukončila monopolné postavenie hongkongského magnáta Stanley-ho Hoa. Macao, bývalá portugalská kolónia pritom minulý rok, čo sa týka tržieb z hazardných hier, dohonila konkurenčný Las Vegas, čím sa stalo najlukratívnejším centrom týchto hier vo svete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 20:26