StoryEditor

Spor Gazpromu a Ukrajiny nás neohrozuje

29.11.2007, 16:47
Aj keby sa Ukrajina chcela "revanšovať" ruskému štátnemu monopolu Gazprom kvôli zvýšeniu cien za dodávky plynu tým, že by mu zvýšila poplatky za transport cez jej územie, nedotkne sa to Slovenska ani západných členských krajín Európskej únie.
HN o tom informoval hovorca Gazpromu Denis Ignatjev. Napriek tomu už susedné Poľsko a Maďarsko počítajú so zvýšenými cenami.

Hoci hovorca Gazpromu nechcel komentovať, o koľko sa zdvihne cena plynu pre Ukrajinu od budúceho roku, kladne odpovedal na otázku HN, že sa drahšie dodávky z Turkménska odrazia na konečnej cene plynu pre nášho východného suseda. Zástupca šéfa Gazpromu Alexander Medvedev oznámil, že sa dohodli na vyšších cenách, a to zo súčasných 100 na 130 dolárov v prvom polroku a 150 dolárov za tisíc kubíkov v druhom.

Kyjev už avizoval, že môže zdvihnúť poplatky za tranzit, ako východisko z tlaku ruskej strany. Do uzávierky nášho čísla hovorca ministra Bojka Konstantin Borodin odmietol vysvetliť podrobnosti a ani to či už návrh ruskej strane predostreli. Gazprom to však potvrdil. Pritom Ukrajina už zdvihla o pol dolára ceny za prepravu tisícky kubíkov aj v minulom roku, takže sa to dá očakávať aj teraz.


Viac o téme nájdete v piatkových Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 00:05