StoryEditor

Na internet pôjde sto miliónov

25.09.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Ministerstvo financií chce formou dotácií v celkovom objeme 110 miliónov korún v nasledujúcich dvoch rokoch zabezpečiť nárast širokopásmového prístupu na internet. Ide pritom o 100 miliónov určených na budúci rok a desať miliónov určených na rok 2009. Podľa návrhu výnosu ministerstva o poskytovaní dotácií na účely informatizácie spoločnosti, ktorý zverejnilo na svojich stránkach v pondelok, je celková výška dotácií v tomto roku vo výške 139 miliónov korún
"Dotácie na účely vzdelávacích aktivít pre oblasť informačných a komunikačných technológií a pre tvorbu národného digitálneho obsahu sa v roku 2007 poskytovať nebudú," uvádza sa v návrhu. Na roky 2008 až 2010 výdavky na poskytovanie týchto dotácií nezakladajú zvýšené nároky na štátny rozpočet. Sú totiž zahrnuté v záväzných ukazovateľoch štátneho rozpočtu, pričom ide o peniaze delimitované z ministerstva dopravy. V rokoch 2008 až 2010 ide pritom o celkovú sumu 90 miliónov korún.
V súvislosti s prechodom kompetencií z ministerstva dopravy na rezort financií z februára tohto roka je novým poskytovateľom dotácií pre oblasť informatizácie spoločnosti práve rezort financií. Poskytnutie dotácie je účelovo viazané na činnosti, ktoré sa týkajú výlučne informatizácie spoločnosti. Ide o zabezpečenie vzdelávacích aktivít v oblasti informačných a komunikačných technológií zameraných na získanie základnej počítačovej gramotnosti, alebo na rozvoj už získaných počítačových zručností občanov ohrozených v rámci zamestnania a trhu práce. V zmysle uvedeného výnosu je možné poskytnúť dotáciu aj na tvorbu národného digitálneho obsahu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:21