StoryEditor

Fico: Nachádzame sa v komplikovanej energetickej situácii

15.07.2008, 13:49
Podľa premiéra Roberta Fica vláda urobí všetko pre to, aby sa podarilo do roku 2012 až 2013 dostavať 3. a 4. blok atómovej elektrárne Mochovce. S dnešným stanoviskom Európskej komisie, ktorá nám odporučila zvýšiť bezpečnosť pri dostavbe, Fico súhlasí. Podľa neho je stanovisko pozitívne a nekladie nám žiadne prekážky.

Premiér však počas svojho vystúpenia zaútočil na bývalú vládu Mikuláša Dzurindu a obvinil ju z katastrofálnej energetickej politiky, počas ktorej "nechali doslova a do písmena pustnúť tretí a štvrtý blok v Mochovciach," myslí si premiér. Podľa neho totiž bývalá vláda namiesto toho, aby prišla s nápadom, ako bloky dostavať, ich zatvorila, čo znamenalo "klinec do rakvy slovenskej energetickej bezpečnosti." Vyčítal im privatizovanie, vďaka čomu sme v súčasnosti odkázaní na dovoz, pričom Slovensko stratilo aj vplyv na chod Slovenských elektrární.

"Oni stavajú filozofiu: Stavať a vracať do vlastníctva štátu všetko to, čo sa do vlastníctva štátu vrátiť dá," povedal na margo bývalej vlády premiér Fico. Premiér považuje za nutné, spomínané dva bloky dostavať. Ako povedal, výpadok v Jaslovských Bohuniciach je tak veľký, že neexistuje iné riešenie, iba tento výpadok nahradiť dostavbou dvoch blokov atómovej elektrárne Mochovce.

Komisia hovorí: Zvýšte bezpečnosť
Európska komisia odporučila spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s., v súvislosti s plánovanou dostavbou Atómovej elektrárne Mochovce súbor dodatočných opatrení zameraných predovšetkým na zvýšenie bezpečnosti. Ako sa uvádza v stanovisku komisie k projektu elektrární na dostavbu 3. a 4. bloku Mochoviec, projekt síce z hľadiska bezpečnosti spĺňa súčasné vnútroštátne predpisy Slovenskej republiky, ako aj medzinárodné odporúčania, stanovisko komisie však vychádza z dostupných postupov najlepšej praxe. "Súvisí to so skutočnosťou, že reaktory typu WER 440/V213 navrhnuté investorom nemajú štruktúru 'plnohodnotného ochranného plášťa jadrového reaktora', ktorá sa používa pri výstavbe alebo projektovaní atómových elektrární v Európe," uvádza sa v stanovisku komisie. SE podľa hovorcu spoločnosti Juraja Kopřivu vyjadrenie k stanovisku komisie pripravuje.

Komisia sa podľa stanoviska totiž domnieva, že je potrebné zabezpečiť rovnakú úroveň ochrany, ak o v prípade "plnohodnotného ochranného plášťa jadrového reaktora". "Komisia predovšetkým odporučila, aby investor v úzkej spolupráci s vnútroštátnymi orgánmi prehodnotil a vykonal dodatočné úpravy, prevádzkové postupy a stratégie riadenia tak, aby bolo možné odolať potenciálnym zásadným vplyvom z vonkajšieho prostredia, ako je napríklad vplyv úmyselnej havárie malého lietadla, do základu konštrukcie navrhovanej investície, čím sa konštrukčné plány zosúladia s existujúcou najlepšou praxou," konštatuje komisia.

Navyše pritom zdôraznila aj dôležitosť diverzifikácie zdrojov dodávok atómového paliva v rámci dodávok pre celý jadrový priemysel Európskej únie, ako aj správneho riadenia fondov na vyraďovanie z prevádzky. "Komisia bude pozorne sledovať vývoj v oblasti jadrových priemyselných aktivít súvisiacich s investičným projektom Mochovce aj v budúcnosti, najmä pokiaľ ide o jeho bezpečnostné aspekty," konštatuje sa v stanovisku.

Dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach bude stáť približne 60 mld. Sk (1,992 mld. eur). Záujem o dostavbu potvrdila česká spoločnosť Škoda JS, a.s. ktorá sa uchádza o projekt v konzorciu spoločne s ruskou firmou Atomstrojexport a slovenskými spoločnosťami Enseco, a.s., VÚJE, a.s. a Inžinierske stavby Košice, a.s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 02:26