StoryEditor

Anjeli možno pomôžu aj slovenským firmám

22.01.2003, 23:00
Vo svete už osvedčení Business Angels - inak nazývaní neformálni investori - môžu aj na Slovensku zlepšiť prístup podnikov k finančným zdrojom. Slovenská záručná a rozvojová banka preto začiatkom tohto roka začala s projektom ich podpory.

"Za Business Angels sa označujú fyzické osoby - aj podnikatelia s voľným kapitálom, ktoré ho chcú zhodnotiť investovaním do iných projektov," povedala pre HN riaditeľka odboru bankovej stratégie a marketingu SZRB Alena Groschová. Ich zdroje sú prístupné aj pre podniky, ktorým sa nepodarilo získať úvery z komerčných bánk. Ide napríklad o začínajúce firmy s krátkou históriou, subjekty, ktoré nevedia dostatočne zabezpečiť úver, ako aj rizikovejšie podnikateľské zámery. Spoločný by však mali mať potenciál ďalšieho rozvoja, napríklad podporený inovatívnosťou projektu.
Podobne ako pri fondoch rizikového kapitálu sa tu poskytujú zdroje najmä výmenou za časť vlastníckeho podielu vo firme. "Investor vstupuje do podniku nielen svojimi peniazmi, ale ako manažér aj radami, rozhodnutiami a kontaktmi."
SZRB chce v budúcnosti spájať investorov a vhodné projekty. V spolupráci s Innovationsagentur Viedeň rozbieha preto program i2-Slovakia - Burza pre Business Angels. Rakúska agentúra je začlenená do siete podporujúcej Business Angels - European Business Angel Network.
"Budujeme databázu podnikov a vyhľadávame vhodných investorov. Očakávame, že osvetu nám budú robiť aj samotní investori, ktorých sa nám podarí získať a svojím príkladom ,pritiahnu´ ďalších," hovorí Groschová.
Podľa nej skúsenosti rakúskeho partnera ukázali, že najčastejšou formou investovania je majetkový vstup do podniku vo výške 10 - 20 percent, alebo vstup investora ako tichého spoločníka. Investor odchádza z podniku spätným predajom podielu pôvodnému majiteľovi, predajom inému investorovi alebo predajom na burze.
Slovenská obchodná a priemyselná komora podľa vyjadrenia riaditeľa jej odboru poradenstva a podpory podnikania Antona Bonku víta túto iniciatívu. "Často sa aj nám ozývajú ľudia, ktorí niečo vymysleli a nevedia presvedčiť banky, aby ich myšlienku financovali," povedal Bonko. Podnikateľské inovačné centrum BIC Bratislava má podľa jeho riaditeľa Štefana Vrátneho už skúsenosti s transferom technológií a európskymi projektmi rizikového financovania, preto v tejto veci osloví SZRB. Oceňuje najmä schopnosť "anjelov" podporiť začínajúce firmy s progresívnymi technológiami.
Ford i Microsoft
Príklady z Rakúska:

- internetovému kníhkupectvu sa podarilo nájsť skúseného predstaviteľa Business Angel, ktorý investoval 73-tis. eur a pri priaznivom vývoji sa jeho kapitálový vklad zvýši až na 360-tis. eur,
- so sumou 400-tis. eur získal kardiochirurg prof. Dr. Michael Havel podiel vo viedenskej vynálezcovskej spoločnosti Symena GmbH, ktorá sa zaoberá vývojom optimalizačného softvéru pre siete UMTS,
- i2-burza dokázala sprostredkovať ako investora Business Angel realitného makléra Wolfganga Löscha pre stolársku firma z Kärntenu, ktorá vyrába nábytok pre telesne postihnutých ľudí.
Príklady z Ameriky:
- Henry Ford získal podobne v roku 1903 na výrobu áut od piatich anjelov 41 500 dolárov,
- v roku 1984 rozvíjala na týchto princípoch svoju podnikateľskú činnosť spoločnosť Microsoft.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:26