StoryEditor

Predaj značiek Jaguar a Land Rover sa blíži do finále

09.12.2007, 16:10
Autor:
TASRTASR
Plánovaný predaj tradičných značiek Jaguar a Land Rover americkým koncernom Ford sa blíži do finále. Traja zostávajúci záujemcovia majú predložiť záväzné ponuky v stredu.

Dnes o tom na svojom internetovom portáli informoval indický ekonomický denník Economic Times. Podľa mediálnych informácií sa ponuky pohybujú od 1,5 miliardy do 2 miliárd USD, v prepočte 34,2 miliardy až 45,6 miliardy SKK.

Medzi záujemcami zostali obaja indickí výrobcovia áut Tata Motors a Mahindra & Mahindra. Treťou je investičná skupina One Equity Partners, ktorá je súčasťou J.P.Morgan Chase. Pre One Equity Partners pracuje aj bývalý šéf Fordu Jaques Nasser.

Obe indické automobilky majú podľa expertov záujem predovšetkým o technológie oboch značiek a nových bohatých zákazníkov. Tata Motors v súčasnosti vyrába predovšetkým malé autá a je súčasťou koncernu Tata Group. Mahindra & Mahindra sa zasa sústredí na terénne autá a traktory. Prevzatie spomínaných značiek by rýchlo expandujúcim indickým spoločnostiam umožnilo vstup na automobilové trhy v Európe a USA.

Druhý najväčší americký automobilový koncern Ford chce predať obe dcérske značky najneskôr do začiatku budúceho roka. Ford ponúka Jaguar spoločne so značkou Land Rover, keďže výroba luxusných áut je už dlhé roky v strate.

Britské odbory podporujú ponuku Tata Motors kvôli záruke zachovania pracovných miest. Jaguar a Land Rover v Británii spoločne zamestnávajú 16 000 ľudí.

Informovala o tom agentúra DPA.
(1 USD = 22,792 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:30