StoryEditor

Európania majú najväčšie obavy z nezamestanosti a vývoja cien

13.08.2007, 15:53
Autor:
TASRTASR
Až 30 % všetkých Európanov má najväčšiu obavu z nezamestnanosti. V porovnaní s minulým rokom poklesol strach z nezamestnanosti o 7 %. Prieskum bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 12 000 respondentov v 10 krajinách Európy a sumarizuje 10 najväčších obáv, ktoré trápia Európanov.

Vyplýva to zo štúdie "Challenges of Europe 2007", ktorú vypracovala nemecká prieskumná agentúra GfK s centrálou v nemeckom Norimbergu.
Nezamestnanosť je pre Európanov vedúcim problémom v rebríčku obáv od roku 2001 napriek tomu, že proporcie tohto javu sa postupne od roku 2002 stenčujú. Najväčšie obavy z nezamestnanosti majú v Európe Nemci. Najmenej dve tretiny z nich považujú nezamestnanosť za jeden z najpálčivejších problémov súčasnosti. Za Nemeckom nasleduje Francúzsko, kde svoje obavy vyslovilo 54 % opýtaných a Poľsko so 40% nespokojnosťou.
Na druhom mieste sa v rebríčku umiestnil strach z vývoja cien a kúpnej sily. Obavy z týchto finančných manévrov vyslovilo 18 % Európanov. Najväčšie až 30-% znepokojenie vládne v Poľsku, kde sa tento jav nespokojnosti v porovnaní s minulými rokmi takmer zdvojnásobil. Obavy nevyplývajú ani tak z inflácie, ale z dosahovania férovejšieho prerozdeľovania miezd a životného štandardu. Na druhej strane, situácia sa výrazne ustálila v Rusku. Nespokojnosť s vývojom cien a kúpnej sily vyslovilo 25 % Rusov, čo predstavuje oproti predchádzajúcim rokom 10% pokles. Nespokojnosť s kúpnou silou v krajine vyslovil aj každý piaty Francúz a Nemec. Naopak, tento problém najmenej trápi Britov. Tí sa umiestnili na konci rebríčka s 3 %.
Problematika bývania a podnájmu postúpila z minuloročného štvrtého miesta na tretie. Najhoršie sa s drahým bývaním vyrovnávajú Španieli. Súvisí to s prehnaným rastom cien bývania a vysokým dopytom po pôžičkách. Svoje obavy vyslovilo až 30 % opýtaných, čo je oproti vlaňajšku takmer dvojnásobok. Veľké obavy z nedostatku bývania majú aj Rusi. Tento problém kladú na prvé miesto v rebríčku obáv. Naopak, najmenšie problémy s bývaním majú v Nemecku, Taliansku a Rakúsku.
Podľa prieskumu Európania kladú čoraz väčší dôraz na boj s kriminalitou, keďže tento jav stúpol v rebríčku obáv z 5. miesta na štvrté. Ide o 3-% nárast oproti minulému roku s celkovou proporciou 14 %. Najviac trápi kriminalita Britov (33 %), pričom ide o 8-% rast oproti minulému roku. Až 32 % Španielov v prieskume uviedlo, že terorizmus a teroristické útoky sú pre nich najväčšou hrozbou, čo predstavuje oproti vlaňajšku 5-% nárast. V Poľsku zase vzrástli obavy z korupcie z minuloročných 5 % na 12 %.
Problém s penziami je tiež neprehliadnuteľným javom a ako obavu ho v prieskume spomenulo 13 % Európanov. S 3 % nárastom oproti minulému roku zaujala táto problematika 5. miesto v rebríčku "Challenges of Europe 2007".
Prieskum sa uskutočnil na vzorke 12 000 ľudí v Rakúsku, Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Holandsku, Poľsku, Rusku, Španielsku a vo Veľkej Británii. Prieskum je reprezentatívny pre 450 miliónov Európanov, uskutočňuje sa každý rok formou otvorených otázok.
Spoločnosť GfK Slovakia sa zaoberá marketingovým prieskumom a poradenstvom. Vznikla v roku 1991 v Bratislave a je súčasťou celosvetovej siete GfK so sídlom v Norimbergu. Má viac ako 130 pobočiek a zastúpení v 70 krajinách sveta na 5 kontinentoch. Celkový obrat spoločnosti za rok 2006 dosiahol 1,1 miliardy EUR, v prepočte asi 36,88 miliardy SKK. V celosvetovej sieti zamestnáva 8000 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 23:11