StoryEditor

UKrajina sa dohodla s Ruskom na takmer 40-% zvýšení ceny plynu

05.12.2007, 08:16
Autor:
TASRTASR
Ukrajina bude na budúci rok platiť za ruský plyn o 38 % viac ako v tomto roku. O dohode s Kyjevom v utorok informoval ruský plynárenský gigant Gazprom.

Pozitívny výsledok niekoľkomesačných rokovaní zažehnal obavy z potenciálneho prerušenia dodávok do Európy.
Vo vyhlásení Gazpromu sa uvádza, že Ukrajina bude v na budúci rok platiť 179,5 USD, v prepočte 4 058 SKK, za 1 000 kubických metrov plynu (m3). Tento rok Kyjev platil za 1 000 m3 ruského plynu 130 USD. Tranzitná cena bola stanovená na 1,70 USD, čo je rovnaká cena aká sa platí za prepravu cez ruské územie. Dohodu podpísal šéf Gazpromu Alexej Miller a ukrajinský minister energetiky Jurij Bojko.
Hovorca rusko-ukrajinskej spoločnosti RosUkrEnergo, ktorá má na starosti dodávky plynu na Ukrajinu, Andrej Knutov v utorok vyhlásil, že ešte neboli podpísané žiadne oficiálne dokumenty. Podpis kontraktu je však plánovaný na najbližšie dni.
Analytici napäto sledovali rokovania o cene plynu medzi Moskvou a Kyjevom. Počas minulých sporov okolo cien ruského plynu s Ukrajinou a Bieloruskom došlo k zníženiu dodávok tejto komodity do Európy. Gazprom dodáva do Európy štvrtinu jej spotreby zemného plynu, z čoho 20 % prepravuje cez Bielorusko a 80 % cez Ukrajinu.
Signálom ťažkostí je však postoj potenciálnej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej, ktorá dohodu označila za "bezmyšlienkovitú politiku", z ktorej ťažia prostredníci. Bojko, ktorý podpísal predbežnú dohodu, je členom odchádzajúceho kabinetu. Zloženie novej vlády, ktorá sa zostaví na základe výsledkov septembrových volieb, zatiaľ nie je známe.
V parlamente má tesnú väčšinu prozápadná koalícia, ktorá v utorok podľa očakávaní nominovala expremiérku Juliu Tymošenkovú za predsedníčku budúcej vlády. Počas jej pôsobenia v premiérskom kresle sa vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom výrazne zhoršili. Tymošenková v utorok zopakovala, že treba revidovať spôsob, akým Ukrajina nakupuje plyn. Predovšetkým jej ide o elimináciu všetkých prostredníkov, ktorí zvyšujú jeho cenu. "Toto je výsledok absolútne bezmyšlienkovitej politiky, v ktorej RosUkrEnergo vystupuje ako prostredník," citovala Tymošenkovú tlačová agentúra Interfax.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 21:39