StoryEditor

Aj českú ekonomiku čaká do konca desaťročia spomalenie rastu

27.11.2007, 10:10
Autor:
TASRTASR

Svetová aj česká ekonomika spomalia rast, koruna bude stále posilňovať a Čína môže zničiť ekonomiky ázijských tigrov, napríklad Južnú Kóreu. To sú prognózy ekonómov do konca tohto desaťročia.
"Podľa opakovania cyklického vývoja z 80. a 90. rokov čaká svetovú ekonomiku recesia v roku 2010," uviedol v pondelok v Prahe hlavný ekonóm ING pre rozvíjajúce sa trhy Charles Robertson.
Podľa neho má teda svetová ekonomika pred sebou ešte približne tri roky rastu, ktorý bude pravdepodobne pomalší ako doteraz.
Odhady ING počítajú pre budúci rok s necelým 2-% rastom v krajinách eurozóny, USA a Japonsku, čo odpovedá roku 2003. Medzi tým boli štyri tučnejšie roky.
Česku by sa malo dariť lepšie, Patria Finance očakáva hospodársky rast vo výške 4,6 %. Optimizmus spotrebiteľských peňaženiek však bude krotiť inflácia. "To je téma číslo jedna pre budúci rok. Priemerná inflácia by mala stúpnuť z tohtoročných 2,8 % na 5,5 %," hovorí David Marek z Patrie.
Obavy vyjadril tiež Miroslav Singer, viceguvernér Českej národnej banky (ČNB), ktorá sa bude pokúšať držať ceny na uzde. "Myslím, že ten skutočný mejdan u nás už pomaly končí," uviedol k vývoju českej ekonomiky a cien minulý týždeň pre MF Dnes.
Samotným činiteľom je silná koruna, ktorá trápi exportérov, ale zlacňuje dovážaný tovar a u českých benziniek vyrovnáva vysoké ceny ropy.
Podľa ekonóma Vojtěcha Bendy z ING Wholesale Banking bude koruna posilňovať až dovtedy, kedy sa v ČR prijme euro. "To je v nedohľadne, takže s výkyvmi musia domáci výrobcovia ďalej počítať," dodáva Benda.
Podľa neho sa aj naďalej neobídu bez kurzového zaistenia, ktoré však samo o sebe prispieva tiež k posilneniu meny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 03:16