StoryEditor

Návrh zákonníka sa mení pred finále

15.06.2007, 00:00
Návrh zmeny Zákonníka práce sa ešte môže výrazne zmeniť. Naznačili to schôdze výborov Národnej rady SR minulý a tento týždeň.

Poslanci na výboroch schválili zmeny, na ktorých sa predtým dlho nevedeli dohodnúť podnikatelia, odborári, ministerstvo práce a vládna strana Smer-SD, ktorá zmenu zákona iniciuje.
Rôzne názory
Sami poslanci vládnej koalície predkladali návrhy, ktoré boli v rozpore s návrhom schváleným vládou. Zmeny však majú ďaleko od účinnosti. Dôležité je odporúčanie gestorského výboru a potom samotné hlasovanie v pléne Národnej rady. Rozporuplné hlasovania výborov však naznačujú odlišný názor poslancov od názoru vlády. Minulý týždeň napríklad Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj schválil návrh jeho predsedu, poslanca za ĽS-HZDS Tibora Cabaja, aby poslanci pri hlasovaní nepodporili návrh vyplatiť zamestnancovi pri výpovedi z organizačných dôvodov odstupné zároveň pri plynutí výpovednej lehoty. Vládny Smer-SD a odbory pritom na tomto ustanovení pri formovaní návrhu trvali. Odstupné malo byť kompenzáciou za stratu zamestnania, o ktorú sa nepričinil zamestnanec.
Viaceré zmeny
Ďalšie zmeny, ktoré poslanci schválili, sú napríklad nezapočítavanie pracovnej pohotovosti do nadčasov. Táto zmena pritom narobila vrásky na čele najmä lekárom alebo členom záchranných služieb. Podľa návrhu by sa ich pohotovosť nastúpiť na výkon služby zarátavala do nadčasov, ktorých počet hodín je obmedzený. Ročný pracovný fond by si tak vyčerpali oveľa skôr ako doteraz. Už v priebehu roka by sa im mohlo stať, že zostanú doma a nebudú môcť viac pracovať nad bežný pracovný čas.
Radičová uspela
Výbor pre sociálne veci a bývanie schválil niekoľko pozmeňujúcich návrhov opozičnej poslankyne Ivety Radičovej. Predseda Jozef Halecký vysvetlil, že sa s nimi stotožnil. Ich cieľom je napríklad uľahčiť a sprístupniť prácu mladým mamičkám. K ostatným návrhom, ktoré prešli vo výboroch, sa však HN nepodarilo získať vysvetlenie. Oslovení poslanci HZDS a SNS odmietli, že by bola uzatvorená nejaká dohoda na nepodpor niektorých bodov návrhu vlády. Poslanec Cabaj bol niekoľko dní v zahraničí, takže svoj návrh nemohol vysvetliť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:41