StoryEditor

Cena ropy klesla viac ako o dolár pod úroveň 95 USD za barel

12.11.2007, 08:17
Autor:
TASRTASR

Cena ropy klesla viac ako o dolár pod úroveň 95 USD za barel, v prepočte 2 144 SKK. Saudská Arábia totiž v nedeľu vyhlásila, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu bude na svojom najbližšom stretnutí hovoriť aj o zvýšení produkcie.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy s decembrovým kontraktom dnes ráno v elektronickom obchodovaní na ázijskom trhu oslabil až o 1,46 USD na 94,86 USD za barel. Neskôr americká ropa mierne posilnila na 94,94 USD za barel, čo je o 1,38 USD menej ako v piatok na konci obchodovania. Americká ropa dosiahla minulú stredu nový nominálny rekord 98,62 USD za barel. Príčinou bol pokles ropných rezerv v USA a oslabovanie dolára.
Ropa Brent zo Severného mora dnes ráno zlacnela o 1,18 USD na 92,00 USD za barel.
Saudská Arábia, ktorá je najväčším svetovým exportérom čierneho zlata v nedeľu vyhlásila, že OPEC bude na svojom najbližšom zasadnutí rokovať o zvýšení ťažby. Kartel chce týmto spôsobom znížiť ceny ropy, ktoré sa pohybujú na dohľad stodolárovej hranici.
Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi síce nespresnil, či myslel summit hláv členských štátov OPEC, ktorý sa bude konať v Rijáde 17. a 18. novembra alebo stretnutie ministrov ropného priemyslu 5. decembra v Abú Dabí. Katarský minister ropného priemyslu v nedeľu večer uviedol, že na rijádskom summite neočakáva žiadne rozhodnutie týkajúce sa ťažobnej politiky kartelu.
Avšak samotný fakt, že al-Naimi, ktorý je najvplyvnejším hlasom OPEC, hovorí o potenciálnom zvýšení produkcie, vyplašil obchodníkov. Od polovice augusta ceny ropy vzrástli viac ako o 40 %, pričom kartel tvrdí, že príčinou sú špekulácie, geopolitické napätie a slabý dolár a nie nedostatok ponuky na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 20:17