StoryEditor

SR aj v auguste s najvyššou mierou nezamestnanosti v EÚ

02.10.2007, 14:10
Autor:
SITASITA

Sezónne očistená miera nezamestnanosti na Slovensku sa v auguste nezmenila a ostala na júlovej úrovni 11,1 %. Ako ďalej vyplýva z údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat, Slovensko má najvyššiu mieru nezamestnanosti v rámci EÚ. Poľsko, ktoré ešte donedávna malo niekoľko rokov tradične najhoršiu mieru nezamestnanosti, sa od Slovenska vzdialilo ešte výraznejšie, keďže jeho miera nezamestnanosti klesla v sledovanom mesiaci na 9,1 % z júlovej úrovne 9,4 %.
Priemerná sezónne upravená miera nezamestnanosti v rámci celej 27-člennej EÚ sa v auguste medzimesačne znížila na 6,7 % z júlových 6,8 %. Na medziročnej báze miera nezamestnanosti v EÚ klesla o 1,1 percentuálneho bodu. V eurozóne miera nezamestnanosti v auguste ostala na nezmenenej úrovni 6,9 %. Medziročne sa tak miera nezamestnanosti v 13-člennej Európskej menovej únii znížila o 0,9 percentuálneho bodu.
Spomedzi krajín EÚ, ktoré poskytli Eurostatu údaje, dvadsaťštyri z nich zaznamenalo medziročný pokles miery nezamestnanosti, zatiaľ čo cenová hladina vzrástla v sledovanom mesiaci v troch krajinách. Najnižšiu mieru nezamestnanosti v auguste registrovalo Dánsko a Holandsko, a to zhodne po 3,3 %, po nich nasledoval Cyprus s mierou nezamestnanosti 3,9 % a Litva s 4,1 %. Po Slovensku a Poľsku evidovalo tretiu najvyššiu mieru nezamestnanosti Francúzsko, a to 8,6 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:35