StoryEditor

Poplatok za elektrinu je problém

10.10.2007, 00:00
Výrobcovia alebo obchodníci s elektrickou energiou, ktorí ju budú zo Slovenska chcieť vyviezť do zahraničia, to budú mať od januára drahšie.

Podľa nariadenia vlády budú musieť od nového roka za každú vyvezenú megawatthodinu elektriny platiť systémové poplatky, ktoré sú zhruba vo výške desať eur. To urobí slovenskú elektrinu v očiach zahraničných záujemcov menej atraktívnou a udrží ju doma, argumentuje vláda. Európski obchodníci s elektrickou energiou však nesúhlasia, poplatok považujú za skryté clo a krok proti otváraniu trhu, ktoré presadzuje Európska únia. Listom sa už okrem ministra hospodárstva obrátili aj na Brusel.
Problém s elektrinou
"Slovensko sa v blízkej budúcnosti stane čistým dovozcom elektrickej energie a dobre fungujúci vnútorný trh s elektrinou bez deformácií a prekážok bude veľmi dôležitý. Niektoré nové faktory však nepodporujú liberalizáciu obchodu s elektrinou," píše v liste ministrovi Jahnátkovi a Európskej komisii Sandra Milardovičová z Európskej federácie obchodníkov s elektrinou. Ako najväčšiu prekážku vidia spomínaný približne desaťeurový poplatok za každú vyvezenú megawatthodinu.
"Je to kvôli energetickej bezpečnosti krajiny. Keby sme uznesenie neprijali, ministerstvo ani vláda by nemali žiadny dosah na situáciu s elektrickou energiou. Ak by sme to nechali na voľný trh, ohrozovali by sme sami seba," vysvetľuje hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara s tým, že ak by podobnú zmienku do nariadenia vlády o trhu s elektrinou nevsunuli, mohli by v krízovej situácii na Slovensku pre nedostatok elektriny hroziť black-outy. To by ohrozilo aj okolité krajiny a bolo by podľa Zvaru proti pravidlám spoločného trhu s elektrickou energiou.
Podľa nariadenia sa však poplatky majú uplatňovať paušálne, teda aj v prípade, že chýbajúcu energiu na Slovensku bude možné pokryť lacnejšími dovozmi z Českej republiky, upozorňujú obchodníci.
Vyvážať niekedy treba
"Slovenské elektrárne umiestňujú elektrinu na veľkoobchodnom trhu prioritne doma. Existuje však veľa situácií, keď potrebujeme energiu vyvážať v záujme stability sústavy. Stáva sa tak napríklad pri vysokých prietokoch na vodných elektrárňach alebo v čase, keď prevádzkové rozpätie rozbehnutého tepelného bloku nedovolí znížiť výkon na úroveň momentálnej spotreby siete," vysvetľuje hovorca spoločnosti Juraj Kopřiva.
Vláda odmieta, že by išlo o formu cla zakázaného medzi členmi Európskej únie. Všetko bude podľa Zvaru závisieť od situácie na trhu. "Poplatky sa budú uplatňovať len vtedy, keď bude nedostatok energie, rozhodne o tom Slovenská elektrizačná prenosová sústava," hovorí Zvara. Podľa obchodníkov s energiami ide o ďalší krok, ktorý zníži atraktivitu investícií v slovenskej energetike. Zvýšené poplatky, ktoré si trh bude musieť zahrnúť do nákladov, sa v konečnom dôsledku prejavia na účtoch koncových spotrebiteľov. V akej miere, to ukážu najbližšie roky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 01:10