StoryEditor

Kaník podal podnet na Fica za šírenie poplašnej správy na špeciálnu prokuratúru

22.08.2007, 15:50
Autor:
TASRTASR

Predseda občianskeho združenia OZ Sporiteľ Ľudovít Kaník dnes podal na špeciálnu prokuratúru trestné oznámenie na premiéra Roberta Fica. Potvrdil to dnes pre TASR. Podľa neho sa premiér svojimi výrokmi o dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) dopustil trestného činu šírenia poplašnej správy.
Na tlačovej besede 7. augusta totiž Fico uviedol, že DSS nebudú schopné sporiteľom vyplatiť sľubované sumy "alebo nedostanú vôbec nič." Ďalej tiež tvrdil, že DSS sú v strate a že, ak by mali dnes ľuďom vyplatiť peniaze, ktoré tam vložili, "jednoducho na to nemajú." Podľa Kaníka mohli mať tieto informácie podobný efekt ako správy o nesolventnosti nejakej banky, na základe ktorých by si klienti začali vyberať z tejto banky úspory, čo by jej mohlo spôsobiť reálne problémy. Ako však Kaník uviedol pre TASR, Fico svojím konaním neohrozuje len DSS, ale "poškodzuje sporiteľov a celý systém."
Podobný podnet na výroky premiéra Fica o DSS podalo už minulý týždeň združenie Mladí ľavičiari. Špeciálna prokuratúra sa týmto prípadom už zaoberá. Za šírenie poplašnej správy môže byť páchateľ potrestaný odňatím slobody až na dva roky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 00:11