StoryEditor

Rekordné ceny mliečnych výrobkov

10.12.2007, 23:00
Kým v Českej republike ceny masla a ďalších mliečnych výrobkov začali mierne klesať, na Slovensku sú stále vysoké. "Zlacnenie mliekarenských výrobkov na úroveň pred zdražovaním však nemožno očakávať."

Podľa predsedu Českomoravského zväzu mliekarenského Michala Němca, 250-gramové balenie masla stojí síce ešte viac ako tridsať českých korún (okolo 40 Sk), ale na Slovensku sa takéto balenie predáva približne po 46 a viac korún. "Zlacnenie mliekarenských výrobkov na úroveň pred zdražovaním však nemožno očakávať," zdôraznil Němec. Znižovanie cien týchto produktov v Česku spôsobila situácia v Nemecku, kde začali klesať ich odbytové ceny.
Slovenský mliekarenský zväz nemá informácie o prípadnom zlacňovaní mliečnych produktov v našej maloobchodnej sieti. "Česká republika je k Nemecku bližšie ako sme my, takže tamojší trh reaguje na zmeny rýchlejšie ako u nás," povedala jedna z pracovníčok zväzu.
Lacnejšie po Vianociach?
Situácia na českom trhu našich obchodníkov prekvapuje. "Žiadny pohyb v cenách som u nás nezaznamenal," hovorí generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš. V uplynulých mesiacoch sa síce výrazne zvýšili, ale v súčasnosti sú už takmer stabilizované. Najlacnejšia osminka masla sa podľa prieskumu HN vo viacerých bratislavských predajniach predáva po 23 až 32 korún. Orgonáš však pripúšťa, že po Vianociach by mliečne výrobky mohli mierne zlacnieť aj na Slovensku. "Čiastočné zníženie cien potravín po Vianociach by bolo logické, pretože klesne dopyt. Prejudikovať vývoj si však netrúfam," povedal.
Aj podľa analytika trhu Ľubomíra Drahovského obchodný priestor Českej republiky je viac nadviazaný na dodávateľské a obchodné štruktúry Nemecka ako náš. "Tieto trhy sa ovplyvňujú. Takže vývoj v Nemecku má dosah na ceny produktov v Česku," hovorí.
Z prieskumu agentúry GfK Slovakia vyplýva, že počas tohto roka vzrástli do augusta až septembra ceny čerstvých a tvrdých syrov od 10 do 14 percent, masla o 14, mlieka o 13 a kyslomliečnych výrobkov o deväť percent.
Reakcia na tretie trhy
Podľa dostupných informácií vývozné ceny sušeného mlieka vyvážaného zo Slovenska do tretích štátov už začali klesať. Niektorí obchodníci pripúšťajú, že to môže byť začiatok postupného znižovania aj maloobchodných cien. Veď aj výraznejšie zdražovanie potravín na Slovensku sa začalo v tomto roku o mesiac až dva po raste cien v západnej Európe. "Prípadné zlacňovanie potravín nevylučujem. Môže to byť reakcia na vývoj na tretích trhoch. Západná Európa tam hodne vyváža a trh je v týchto krajinách už dosť nasýtený," analyzuje situáciu hovorca agrárno-potravinárskej komory Stanislav Nemec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:50