StoryEditor

Palko: Úprava deficitu prijatie eura neohrozí

22.10.2007, 18:59
Rozhovor. Štátny tajomník ministerstva financií František Palko pre HN:
Ohrozuje revidovaný (zvýšený) deficit verejných financií za rok 2006 plnenie maastrichtských kritérií?
V žiadnom prípade nie. Vychádzajme z toho, že deficit za rok 2006 po jesennej notifikácii a po vydaní oficiálnej správy Eurostatu je o 0,5 percenta nižší ako bol pôvodne rozpočtovaný deficit na rok 2006, čo bolo 4,2 percenta hrubého domáceho produktu.

Budú na základe revízie Eurostatu nutné rozpočtové škrty ešte v roku 2007?
Naďalej budeme uskutočňovať obozretnú rozpočtovú politiku. Budeme pokračovať vo fiškálnej konsolidácii, aby sme v roku 2010 boli na deficite najviac 0,8 percenta HDP.

Aký odhadujete vplyv vyššieho schodku za rok 2006 na zvýšenie schodku v roku 2007?
Nevidím problém v dodržaní rozpočtovaného deficitu v roku 2007 na úrovni 2,9 percent HDP. Dokonca som ešte optimistickejší, pokiaľ ide o deficit v roku 2007 oproti plánovanému. Avšak chcem zdôrazniť, že naďalej budeme uskutočňovať obozretnú rozumnú a obozretnú fiškálnu politiku.

Čiže 2,9 percenta HDP považujete za maximálnu výšku deficitu, ktorý by Slovensko mohlo v tomto roku dosiahnuť?
Áno, maximálne, ale som optimista, že by to mohlo byť aj menej. V tejto chvíli sa nedá hovoriť konkrétnejšie, odhad budeme mať zhruba o týždeň.

Je pravidlom aj v iných krajinách, že sa deficit verejnoprávnych médií zaratúva do celkového deficitu verejných financií tak, ako to od Slovenska žiadal Eurostat?
Financovanie verejnoprávnych médií je v rôznych krajinách rozdielne. Niekde sú to iba koncesionárske poplatky, niekde sú to aj priame dotácie zo štátneho rozpočtu. Slovensko nie je jediná krajina, ktorá zaratúva verejnoprávne médiá do verejného okruhu. Rovnako tak sa prikláňame k názoru, že koncesionárske poplatky musí v podstate platiť takmer každý a nemá na výber, takže nemáme problém so zarátaním týchto subjektov do verejného okruhu.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 04:43