StoryEditor

Potrebný je systém a finančná motivácia

17.08.2007, 00:00

Spoločnosť VETROPACK Nemšová, s. r. o., je jediným výrobcom obalového skla a súčasne recyklátorom črepov na Slovensku. Ako nám povedal jej konateľ Ing. Gregor Gábel, v závode sa dokončila v druhej polovici minulého roka intenzívna modernizácia hlavných výrobných zariadení, ktorá vyvrcholila uvedením nového taviaceho agregátu s tromi výrobnými linkami do prevádzky. Vzhľadom na to, že súčasná linka na úpravu črepov vyžaduje zásadnú modernizáciu, pracuje sa aj na projekte novej triediacej linky. Podľa neho je v tomto období však ešte viac ako postavenie tejto linky dôležitejšie to, koľko odpadového skla a v akej kvalite sa na Slovensku vyzbiera. VETROPACK Nemšová ma totiž už teraz dostatočné kapacity na jeho kompletnú recykláciu. Využívaním črepov sa okrem toho znižuje energetická náročnosť výroby, redukuje sa spotreba primárnych prírodných surovín a zlepšujú sa environmentálne parametre -- redukcia emisií, najmä CO2.
Spoločnosť VETROPACK Nemšová podľa G. Gábela po dôkladnej analýze systému zberu a recyklácie odpadov zo sklených obalov však dospela k záveru, že jeho súčasný stav má vážne nedostatky -- je neefektívny, vysoko nákladový a z hľadiska rozvoja v podstate stagnuje. Táto situácia podľa neho v praxi vyvoláva reálne obavy, že sa nesplnia ciele odpadového hospodárstva v oblasti recyklácie odpadov zo sklených obalov a v nasledujúcich rokoch nedosiahnu ani záväzné limity zhodnocovania a recyklácie odpadového skla stanovené slovenskou legislatívou do roku 2012, ktoré by mali na rozdiel od súčasného reálneho stavu zhruba 35 % mať úroveň 60 %.
Hlavný problém podľa G. Gábela spočíva v tom, že tu neexistuje rozhodujúci a koordinujúci subjekt, ktorému by za štát zo zákona pripadla zodpovednosť i adekvátne prostriedky na dosiahnutie uvedeného cieľa. Popri kvalitnom systéme organizácie to chce podľa neho tiež finančnú motiváciu. Poučná je napríklad švajčiarska prax, kde dosahujú zhodnotenie odpadového skla na úrovni 95 %, a to okrem iného najmä vďaka tomu, že domácnosti za nedostatočne triedený odpad musia hlbšie siahnuť do peňaženky. V prípade kvalitného triedenia sú poplatky občana, naopak, výrazne nižšie. Jednoduché a účinné. Čo nám bráni siahnuť po tomto recepte?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:31