StoryEditor

Zákonník zväzuje lekárom ruky

09.10.2007, 00:00
Zdravotnícka tripartita trvá na zvýšení platieb, ktoré odvádza za svojich poistencov štát. Systém trpí podľa sociálnych partnerov nedostatkom financií. Doplácajú na to najmä zdravotnícki pracovníci nízkymi mzdami.

Slovenská lekárska komora varovala, že ak zdravotníkom nestúpnu platy, budeme na poskytnutie zdravotnej starostlivosti, špeciálne vyšetrenia či operácie, čakať dlhšie.
Združenie, ktoré zastupuje takmer 17-tisíc lekárov, sa obáva aj zmien, ktoré priniesol nový Zákonník práce. Ten zásadne obmedzuje možný počet nadčasovej práce lekárov. Zakazuje lekárom týždenne pracovať viac ako 56 hodín vrátane nadčasov. Lekári však doteraz slúžili aj 70 hodín. Nadčasy boli dôležitým zdrojom ich zárobku a nízky príjem ich odrádza od práce na Slovensku.
So mzdami lekárov nie je spokojný ani minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Potvrdil, že už na najbližšom rokovaní vlády bude pre svoj rezort požadovať zvýšenie platieb štátu. "Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by tak mali viac finančných prostriedkov a mali by z čoho zvýšiť aj platy," tvrdí hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková.
Štát zaplatí päť percent
"Zvýšenie odvodov zdravotného poistenia pre osoby, za ktoré platí poistné štát, na 4,5 percenta priemernej mesačnej mzdy, ako to avizoval predseda vlády Robert Fico, nestačí," povedal predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Zamestnávatelia, odbory aj minister zdravotníctva sa zhodujú na tom, že platby by mali na budúci rok stúpnuť až na päť percent. Podľa odhadov ministerstva financií by toto opatrenie mohlo priniesť zdravotníctvu ročne takmer sedem miliárd korún.
Ak by sa tak nestalo, nebolo by podľa Szalaya možné zaručiť stabilizáciu pracovných síl a zabrániť ich odchodu do zahraničia. Najviac zdravotníkov dnes odchádza za vyššími zárobkami do Nemecka, Írska, severských krajín, ale aj do susednej Českej republiky.
Nedodržiavajú Zákonník práce
"Protisociálna politika bývalej vlády" bola podľa najsilnejšej vládnej strany Smer hlavným dôvodom na novelizáciu Zákonníka práce. Nemocnice majú však problémy s jeho dodržiavaním, najmä v dôsledku obmedzenia nadčasovej práce. "Pre riaditeľov nemocníc je dôležitejšie zabezpečovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti," potvrdzuje predseda Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.
Problematikou obmedzovania nadčasov v pracovných kódexoch sa už začali zaoberať aj europoslanci, pretože na podobné problémy práve v zdravotníctve naráža v súčasnosti väčšina krajín Európskej únie.
Na negatívny dosah novely Zákonníka práce v celom rade odvetví, najmä v zdravotníctve, upozorňovala už pred jeho schválením aj Republiková únia zamestnávateľov. "Nemocnice nie sú schopné zabezpečiť nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez jeho porušovania. Hrozí zhoršenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti," povedal jej viceprezident Jozef Špirko.
K problematike zákonníka sa tripartita vráti približne o dva týždne, keď budú známe jeho definitívne dosahy na nemocnice.
Diskusia sa neskončila
Včerajšie rokovanie odvetvovej zdravotníckej tripartity potvrdzuje, že sociálny dialóg o novom Zákonníku práce a jeho ustanoveniach zatiaľ nie je zrejme úplne ukončený. Podľa Republikovej únie zamestnávateľov spôsobuje problémy nielen zdravotníkom, ale najmä malým a stredným podnikateľom. "Súčasné znenie zákonníka je v rozpore aj s takzvanou zelenou knihou Európskej komisie, ktorej snahou je rozprúdiť diskusiu o väčšej liberalizácii európskych pracovných kódexov, nie naopak," informoval manažér únie Peter Molnár. "Práve o tomto dokumente, ako nám aspoň prisľúbila ministerka práce Viera Tomanová, by mala rokovať aj Hospodárska a sociálna rada," dodal.

Na čom sa dohodla tripartita
- súčasná výška odmeňovania pracovníkov v zdravotníctve nie je dostatočná
- zdroje pre rezort zdravotníctva sú nedostatočné
- prebytok z hospodárenia zdravotných poisťovní majú dostať lôžkové zariadenia
- treba vytvoriť legislatívne podmienky pre objektívnejšie prerozdeľovanie financií
- ministerstvo zdravotníctva pripraví návrh osobitného zákona pre odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov

ANKETAAké sú vaše doterajšie skúsenosti s novým Zákonníkom práce? Všetky informácie o Zákonníku práce nájdete na zakonnik.hnonline.sk iba negatívne 88 (51%) neutrálne 11 (6%) iba pozitívne 48 (28%) skôr negatívne 13 (8%) skôr pozitívne 13 (8%) Hlasovalo 173 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 15:03:00 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinská premiérka chce v Paríži rokovať o dodávkach plynu s Gaz de France 02 - Modified: 2005-06-13 15:22:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič dnes vymenoval 50 nových vysokoškolských profesorov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 04:07