StoryEditor

Rozpočet musí presvedčiť Brusel

24.09.2010, 00:00

Ešte viac šetriť a nespoliehať sa na rast príjmov. Taký je odkaz oslovených analytikov na návrh štátneho rozpočtu, na ktorom sa v stredu dohodla Koaličná rada. Zhodujú sa však, že konsolidačné úsilie vlády je presvedčivé.

Dobrý signál trhom
"Ide o mix šetrenia a opatrení na zvýšenie príjmov. Tento pomer by však mohol byť viac v prospech šetrenia. Priestor vidím najmä pri bežných výdavkoch rezortov, okrem tých mzdových, a potom pri verejných obstarávaniach," hodnotí Pavol Kárász z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Cesta zvyšovania príjmov cez rast sadzby dane z pridanej hodnoty o jedno percento, ktorou sa vydala vláda, nie je podľa neho šťastná. "Je to veľmi negatívny krok. Zvyšovanie sadzby DPH v čase rastu cien komodít na svetových trhoch môže podporiť infláciu. Rast miezd a dôchodkov pritom zaostáva."

Hlavný analytik Volksbank Vladimír Vaňo pripomína, že je mimoriadne dôležité, aby vláda rozpočtom presvedčila Európsku komisiu, finančné trhy a ratingové agentúry o konsolidačnom úsilí. "Predstavený plán zníženia budúcoročného deficitu verejných financií možno považovať za zodpovedajúci plánu znížiť čo najskôr schodok pod trojpercentnú hranicu." Ako však upozorňuje, najmä v prípade výdavkových škrtov čas sú peniaze. "Kým priamy finančný efekt príjmových opatrení možno očakávať po účinnosti nevyhnutných legislatívnych zmien, očakávaný finančný efekt plánovaných výdavkových škrtov bude závisieť aj od tempa, akým ich jednotlivé rezorty dokážu zrealizovať."

Ostatní šetria viac
Podľa Kárásza bude možné plánované úspory dosiahnuť za dvoch predpokladov. "Dostatočne rýchly rast ekonomiky zároveň s intenzívnejším využívaním eurofondov." Upozorňuje pritom na riziko šetrenia v niektorých oblastiach. "Napríklad zdravotníctvo je dlhodobo čiernou dierou a bez výrazných štrukturálnych zmien v oblasti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a liekovej politiky sa jeho problémy nevyriešia."

Vaňo pripomína, že s konsolidáciou sa dlho otáľalo aj v priebehu tohto roka, preto treba vítať každé opatrenie, ktoré prispeje k zníženiu deficitu. "Kombinácia výdavkových škrtov, ako aj príjmových opatrení plánovaných na Slovensku je pritom menej bolestivá než opatrenia, ku ktorým museli nedávno pristúpiť niektoré neďaleké krajiny, napríklad Maďarsko či Rumunsko." Ondrej Lehocký

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:05