StoryEditor

Štát zavedie povodňový príspevok

07.09.2010, 00:00
Obce sa budú onedlho ľahšie vyrovnávať s povodňami. Vláda totiž novelou zákona o službách zamestnanosti zavádza od októbra do praxe nový príspevok.

Tým pomôže obciam financovať práce pri odstraňovaní škôd, ale aj pri protipovodňovej prevencii. Samosprávy v ťažkej situácií každú pomoc od štátu vítajú.                                

Len päť percent z vlastného
"Príspevok má slúžiť na úhradu časti mzdových nákladov pre zamestnancov, prijatých na práce súvisiace s realizáciou protipovodňových opatrení a s riešením následkov mimoriadnej situácie. A tiež na úhradu časti nákladov na pracovné náradie,“ vysvetľuje Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Štát pritom obciam preplatí väčšinu nákladov na tieto práce. "Príspevok sa poskytuje mesačne vo výške 95 percent z celkovej ceny práce zamestnanca. Najviac však vo výške celkovej ceny práce, vypočítanej zo sumy dvojnásobku životného minima, poskytovaného jednej plnoletej fyzickej osobe,“ dodáva Devánová. Pri súčasnej výške životného minima platného od júla tohto roka tak maximálna výška príspevku bude predstavovať asi 352 eur na jedného zamestnanca.

Naproti tomu príspevok na pracovné náradie bude jednorazový. "Poskytuje sa vo výške 95 percent preukázaných nákladov, najviac však vo výške 40 eur na jedno vytvorené pracovné miesto,“ spresňuje Devánová.

Obci teda bude stačiť z celkových nákladov mať iba päť percent z vlastných prostriedkov. Zvyšných 85 percent bude podľa ministra práce Jozefa Mihála hradených z Európskeho sociálneho fondu a desať percent zo štátneho rozpočtu.

Bez pomoci štátu to nepôjde
Samosprávy zavedenie príspevku vítajú. "Obce a mestá nie sú finančne pripravené na odstraňovanie škôd po povodniach, najmä v situácii klesajúcich príjmov z podielových daní,“ hovorí primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút. Dôležité je však podľa neho klásť väčší dôraz aj na prevenciu. "Štát by mal donútiť svoje štátne podniky, aby si plnili povinnosti pri prevencii proti povodniam, najmä čistením vodných tokov a ich okolia.“ Podľa primátora Handlovej Rudolfa Podobu treba príspevok rozdeliť do dvoch častí. "Na jednej strane sú to preukázateľné náklady na odstránenie povodňovej kalamity a na druhej náklady na opravu zničenej infraštruktúry.“

O príspevok budú môcť žiadať obce, právnické osoby zriadené obcami vrátane tých, ktoré spravujú vodné toky, a takisto vyššie územné celky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 03:38