StoryEditor

Krugman: Reformujme, inak skrachujeme

24.09.2009, 09:35
Dnes, keď sme učinili niekoľko krokov smerom k priepasti, nezabúdajme, že sa tak stalo vďaka obrovským záchranným balíkom financovaným daňovými poplatníkmi, sa finančný sektor rýchlo vracia k obvyklým praktikám. Dokonca i v čase, keď zvyšok krajiny ďalej trpí, sa výplaty na Wall Street vracajú na úroveň pred krízou (na snímke americký ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny Paul Krugman).

Dobrou správou je, že vysokí činitelia v Obamovej administratíve a Fed zjavne strácajú trpezlivosť kvôli sebeckosti finančnej branže. Zlou správou je, že nie je zrejmé, či je prezident Obama pripravený zamerať sa na bankárov.

Zabrániť ďalšej bubline

Komu česť, tomu česť: bol som nadšený, keď Lawrence Summers ako popredný ekonóm Obamovej administratívy podrobil ostrej kritike kampaň, ktorú americká obchodná komora v spolupráci s lobistami z finančného sektora vedie proti navrhovanému založeniu agentúry pre ochranu spotrebiteľov.

Inzeráty, ktoré komora zverejňuje, sú podľa Summersa „finančno-regulačným ekvivalentom inzerátov proti komisiám smrti v oblasti reformy zdravotníctva". Ochrana spotrebiteľov by mala byť len začiatkom reformy. Ak chceme zabrániť, aby Wall Street vytvoril ďalšiu bublinu, musíme zmeniť spôsob odmeňovania bankárov.

Za straty žiadna zodpovednosť

Čo je na odmenách vo finančnom trhu zlé? Stručne povedané, bankoví šéfovia sú márnotratne odmeňovaní, ak zaistia vysoké krátkodobé zisky, ale nie sú zodpovedajúcim spôsobom trestaní, ak neskôr utrpia ešte ďalšie straty.

To podnecuje nadmerné riskovanie: niektorí ľudia, ktorí nesú za súčasnú krízu najväčšiu zodpovednosť, odišli vďaka bonusom zarobeným v dobrých rokoch nesmierne bohatí, hoci vysoko riskantné stratégie, vďaka ktorým si tieto bonusy vyslúžili, nakoniec zdecimovali ich spoločnosti a strhli so sebou i veľkú časť finančnej sústavy.

Dlhodobé vyplácanie

Federálny rezervný systém problém chápe a navrhuje riešenie. Podľa posledných správ zvažujú guvernéri Fedu zavedenie nových pravidiel odmeňovania, ktoré budú vyžadovať, aby banky čeliace stratám „uchvátili" bonusy späť a spojili ich vyplácanie s dlhodobou, nie s krátkodobou výkonnosťou.

Fed tvrdí, že je oprávnený taký krok učiniť. Finančný sektor bude proti týmto zmenám bojovať. Hoci administratíva nakoniec nejaký typ reformy podporí, nie je zrejmé, či sa plne postaví za úsilie Fedu.

Riskantné prihrávky

Minulý týždeň ma vyľakalo, keď Barack Obama v rozhovore pre Bloomberg News spochybnil argumenty pre obmedzenie miezd. „Prečo chceme stanoviť platové stropy pre špičkových bankárov z Wall Street," povedal, a „nie pre podnikateľov zo Silicon Valley alebo hráčov Národnej futbalovej ligy?" Bola to udivujúca poznámka, a nielen preto, že v Národnej futbalovej lige platové stropy existujú.

Technologické firmy v prípade bankrotu nezlikvidujú operačný systém celého sveta a u futbalových špičiek nehrozí, že ich budeme zachraňovať cez stámiliardy dolárov, ak sa zaslúžia o mnoho riskantných prihrávok. Bankovníctvo je zvláštny prípad a prezident to bezpochyby vie.

Populizmus potrebujeme ako soľ

Nenapadá nič iné, len že pán Obama odmieta akúkoľvek populistickú rétoriku. A to je vec, ktorú bude musieť prekonať. Nejde len o to, že populistický prístup k výplatám bankárov je dobrá politika.

Administratíva utrpela viac, než si uvedomuje, keď vyvolala dojem, že nalieva ťažko zarobené peniaze daňových poplatníkov do Wall Street a mala by preto uvítať príležitosti vykresliť republikánov ako stranu nechutných bonusov.

Je načase, aby si Barack Obama uvedomil, že niekedy je populizmus a obzvlášť populizmus, ktorý rozčuľuje bankárov, presne tým, čo ekonomika potrebuje ako soľ.

Paul Krugman, ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. máj 2024 09:49