StoryEditor

Jahnátek má zelenú. Štát môže vstúpiť do podnikov

05.11.2009, 10:17
Aktualizované 12.20 | Štát bude môcť prednostne odkúpiť podniky v konkurze, ktoré vláda vyhlási za strategicky významné (na snímke minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek).

Štát bude mať do konca budúceho roka predkupné právo na podniky vládou označené za strategické, ktoré sa dostanú do konkurzu a sú dôležité na ochranu zdravia, pre bezpečnosť štátu a riadny chod hospodárstva. Strategický význam spoločnosti je pritom určený aj tým, že má buď viac ako 500 zamestnancov, pôsobí významným spôsobom v oblasti energetiky alebo prevádzkuje vodné dielo, čistiareň odpadových vôd, kanalizáciu či vodovod. Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa strategických spoločností, ktorý dnes po zrýchlenom prerokovaní schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Jahnátek obhajuje
Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) chce zákonom napríklad zabrániť hromadnému prepúšťaniu vo vybraných podnikoch, ktoré sa v čase svetovej hospodárskej krízy dostanú do problémov. Opozícia návrh zákona ostro kritizovala a upozorňovala, že môže okrem iného zneistiť majiteľov firiem a odradiť zahraničných investorov od príchodu na Slovensko.

"Toto nie je zákon, ktorý by mal vyhľadávať podniky, ktoré budú mať potenciálne problémy. Umožňuje štátu reagovať, keď takáto situácia nastane," povedal novinárom po schválení zákona minister hospodárstva Ľubomír Janátek (nominant Smeru-SD). Zároveň odmietol, že prípadné prevzatie majetku podniku v konkurze by mohla Európska komisia (EK) označiť za nepovolenú štátnu pomoc. "Kupujeme majetok, nie spoločnosť. Nedávame pôžičku, len vymieňame peňažné aktíva za finančné aktíva," zdôvodňoval minister.

Marketingový ťah
"(Zákon) vznikol ako marketingový ťah na záchranu ľudí a pritom zamestnanosť na Slovensku potiera," tvrdil poslanec najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Upozornil na údajný rozpor, že po schválení normy majú platiť dva zákony, ktoré rôznymi spôsobmi upravujú proces konkurzu a reštrukturalizácie spoločností. Janiš vláde tiež vytkol, že chce účelovým zákonom dostať pod kontrolu Novácke chemické závody (NCHZ) ako bonitnú firmu. Podnik sa po tom, čo mu EK udelila vysokú pokutu za kartel, dostal do konkurzu.  

Obmedzená platnosť
Právna norma, ktorá má po podpise prezidentom platiť odo dňa jej vyhlásenia len do konca budúceho roka, vyvolala vo svojom pôvodnom znení odmietavé reakcie opozície, ale aj viacerých podnikateľských združení a obchodných komôr. Nutnosť jej úpravy pripustil aj predkladateľ návrhu, minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD). Výraznými zmenami nakoniec prešiel zákon počas jeho prerokovania v parlamentných výboroch. Podľa predstaviteľov opozície sa tak zmenil len na nepriamu novelu konkurzného zákona.

Zmeny v zákone
Po novom sa napríklad upravila cena, za ktorú môže štát odkúpiť problémový strategický podnik. "Pred uskutočnením predaja majetku strategickej spoločnosti je správca konkurznej podstaty strategickej spoločnosti povinný písomne ponúknuť predaj majetku strategickej spoločnosti Slovenskej republike zastúpenej Fondom národného majetku SR za cenu určenú na základe ponukového konania," konštatuje schválené znenie zákona. Iba ak nebude možné určiť kúpnu cenu takýmto spôsobom, stanoví ju znalec tak, ako to bolo v pôvodnom návrhu.

Štát by mal podľa autorov zákona vlastniť strategický podnik len dovtedy, kým sa dosiahne jeho konsolidácia a bude ho možné opäť odpredať súkromnému investorovi. "Ak sa Slovenská republika stane vlastníkom strategickej spoločnosti na základe opatrení podľa tohto zákona a pominú dôvody týchto opatrení, Slovenská republika môže ponúknuť strategickú spoločnosť na predaj novému vlastníkovi na základe obchodnej verejnej súťaže," konštatuje zákon.

Problémy v Novákoch
Vláda bude môcť rozhodnúť o strategickom význame spoločnosti, ktorá je v konkurze len do zasadnutia prvej schôdze veriteľov tohto podniku. Návrh na rozhodnutie o strategickom význame obchodnej spoločnosti bude môcť podať nielen minister financií a hospodárstva, ale každý "príslušný minister".

Hlavným dôvodom rýchleho prijímania zákona o strategických podnikoch sú aktuálne problémy Nováckych chemických závodov (NCHZ), ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v konkurze kvôli údajne likvidačnej pokute vo výške takmer 20 miliónov eur (602,52 milióna Sk) zo strany Európskej komisie (EK) za medzinárodnú kartelovú dohodu s ďalšími podnikmi o rozdelení európskeho trhu.

01 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pridrahé škandály firiem 02 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: US OPEN 03 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kapitoly vyšších nárokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 11:51