StoryEditor

Na prvé zamestnanie myslite už pred štátnicami

14.09.2010, 00:00

Počet pracovných ponúk pre absolventov klesá. Akú šancu nájsť prácu budú mať na jeseň?
Po letných prázdninách prichádza na trh práce veľké množstvo absolventov a voľné pozície rýchlo zaplnia. Preto bude ponuka práce pre absolventov do Vianoc, bohužiaľ, čoraz nepriaznivejšia. Odporúčam preto absolventom hľadať si stálu prácu ešte pred štátnicami, keď nie je trh práce ešte taký naplnený a pokiaľ možno ešte pred letnými prázdninami, keď majú ľudia najčastejšie dovolenky. Počas letných dovoleniek je totiž hľadanie práce pomerne zdĺhavé. Medzi jednotlivými kolami pohovorov sú dlhšie rozstupy a ľudia čakajú na spätnú väzbu omnoho dlhšie.

Čo odporúčate absolventom, ktorým sa nepodarí nájsť si zamestnanie?
Určite odporúčam možnosť absolventskej praxe, i keď ju mladí ľudia nevyužívajú až tak, ako by sa očakávalo. Je to škoda, pretože získanie odborných zručností a praktických skúseností v období nezamestnanosti, navyše za paušálny príspevok, dokáže zvýšiť šance absolventa -- uchádzača na pracovnom trhu. Často sa tiež stáva, že ak sa človek na absolventskej praxi u zamestnávateľa dobre zapíše, dostane od neho ponuku na trvalý pracovný pomer.

Čo motivuje zamestnávateľa prijať absolventa bez praxe?
Veľké nadnárodné korporácie podnikajúce v oblasti IT, výroby, financií či poradenských služieb dokážu dať šancu absolventom, majú prepracovaný systém výchovy a vzdelávania mladých a perspektívnych zamestnancov. Tým, ako rastie počet voľných pracovníkov na pracovnom trhu, sú však zamestnávatelia náročnejší a viac si vyberajú. Preferujú ľudí s praxou, do ktorých nemusia toľko investovať, čo veľmi skomplikovalo život absolventom. Kladie sa väčší dôraz na efektivitu pracovníka a jeho orientáciu na výsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:06