StoryEditor

Zdražovanie majú na svedomí potraviny

13.12.2010, 09:15
Autor:
ČTK, TASRČTK, TASR
Aktualizované | Ceny tovarov a služieb v novembri medziročne vzrástli o jedno percento.

Medzimesačne ceny v predposlednom mesiaci roka stúpli o 0,3 percenta, v októbri sa nezmenili. Informoval o tom dnes slovenský štatistický úrad. Najviac v novembri zdraželi na Slovensku medziročne potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 5,1 percenta. Ceny vzdelávania sa zvýšili o 4,5 percenta a ceny alkoholu a tabaku stúpli o dve percentá.

Naopak najviac klesli medziročne ceny v kategórii nábytok, vybavenie domácností a bežná údržba domu. Znížili sa o 2,7 percenta. Ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív klesli o percento.

"Medziročný rast cien potravín sa podľa očakávaní v novembri opäť zrýchlil. Aj napriek tomu však ceny potravín v priemere stále zatiaľ nedosahujú rekordné úrovne z leta 2008," konštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Slabá úroda sa zatiaľ prejavuje najmenej na cenách mäsa, ktoré však na rast cien poľnohospodárskych komodít reagujú s istým oneskorením. Ako však pripomenul analytik, slabý domáci spotrebiteľský dopyt stále neumožňuje obchodníkom zvyšovať ceny tovarov a služieb.

Určité zrýchlenie tempa rastu cien potravín by však mali priniesť nasledujúce mesiace. "V dôsledku nižšej porovnávacej bázy by sa pritom medziročná inflácia v decembri mohla odlepiť od úrovne 1 %, na ktorej sa pohybovala v posledných mesiacoch. Rast cien potravín by mal pokračovať aj v úvode budúceho roka. K zrýchleniu inflácie však prispejú aj regulované ceny energií a administratívne opatrenia vlády, napríklad zvýšenie DPH. Dopytová inflácia ostane pravdepodobne naďalej tlmená," predpokladá Koršňák.

Medziročný nárast inflácie ovplyvnili najmä vyššie ceny potravín a nealka, ktoré oproti novembru 2009 zdraželi o 5,1 percenta. Ide tak o ich najrýchlejší rast za posledné dva roky. Ceny odevov a obuvi vzrástli o 0,3 percenta a doprava o 0,2 percenta. Zlacneli naopak poštové a telekomunikačné služby, a to o 0,4 percenta.

Podľa jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v novembri ceny na Slovenskom medziročne zvýšili o 1,5 percenta. Medzimesačne tieto ceny v novembri vzrástli o 0,3 percenta, v októbri sa nezmenili.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:21