StoryEditor

Slovákom vyniesli najviac akcie

27.02.2012, 23:00

Podielové fondy v úvode roka ožili. Najviac sa darilo akciovým, ktoré investorom priniesli za posledné tri mesiace takmer 12-percentný výnos. O zlom, ktorý prišiel po predchádzajúcich prepadoch, sa postarali najmä protikrízové opatrenia Európskej centrálnej banky. Akciové fondy sú zaujímavé najmä pre tých, ktorí chcú investovať dlhodobo. Ich hodnota totiž krátkodobo najmä v čase krízy môže kolísať.



Istejšie dlhopisy
Aj kvôli dlhovej kríze viacerí odborníci v tomto čase odporúčajú nákup dlhopisov kvôli vyššej istote. „Pre rok 2012 sa očakáva dominancia dlhopisových a progresívnych dlhopisových fondov,“ tvrdí hlavný analytik Fincentra Ján Porázik. Dobrou možnosťou podľa Ižipa je však aj investícia do amerického doláru. „Ja by som išiel do zmiešaných dolárových fondov. Dolár je mena, ktorá sa bude posilňovať len čo príde kríza či recesia,“ myslí si Ižip. Za posledné tri mesiace sa dlhopisové fondy zhodnotili o vyše 2,5 percenta. Dokázali sa zhodnotiť dokonca aj za posledný rok, síce o menej než 2 percentá, čo je však lepší výsledok než zaznamenali akciové fondy, ktoré boli za posledný rok v mínuse.

Podľa finančných poradcov by sa však investori do podielových fondov mali v prvom rade obrniť trpezlivosťou. Vybrať svoje peniaze pri prvých zakolísaniach na trhoch totiž nemusí byť najlepšie riešenie. „Takéto konanie realizuje klientovi jeho stratu, klient prichádza o svoje finančné prostriedky a kritizuje daný podielový fond. Pritom keby dodržal investičný horizont, s najväčšou pravdepodobnosťou by naplnil svoje očakávania z danej investície,“ tvrdí Porázik.

V čase krízy treba trpezlivosť
V klasickom investičnom prostredí platí zásada, že pokiaľ sa rozhodnete o dlhodobú investíciu nad sedem rokov, najviac sa oplatí nákup akcií. V strednodobom horizonte 3 – 5 rokov sú to, naopak, dlhopisy, pri kratších investíciách sa najviac oplatia peňažné poukážky. V krízovom období to však platiť už nemusí. Ak chcete investovať v strednodobom horizonte, oplatí sa kombinácia drahých kovov a hotovosti. Tak sa ochránite pred veľkými stratami. „Pri bankrote vám zarobí cash a pri inflácii zase drahé kovy,“ myslí si analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Odborníci sa však zhodujú na tom, že pre výnosy podielových fondov bude kľúčovým vyriešenie dlhovej krízy v Európe. Ďalšie prepady na trhoch a tak aj možné straty
slovenských investorov preto nie sú vylúčené. Aj prudký rast v prvých troch mesiacoch môže byť výnimkou. „Nemyslím si, že akcie majú potenciál na takýto rast v najbližšom čase,“ myslí si analytik TRIM Broker Ronald Ižip. Za predchádzajúci rok boli práve akcie v najväčšom mínuse, klesli o takmer 7,5 percenta.

Treba rátať s poplatkami
Ak chcete s investovaním začať, môžete sa obrátiť priamo na konkrétnu správcovskú spoločnosť. Tá s veľkou pravdepodobnosťou však odporučí investovať do fondu, ktorý spravuje. Druhou možnosťou je obrátiť sa na finančných agentov. Tí po zistení investičného profilu svojich klientov dokážu poradiť pre nich najvhodnejšie investície. „Nezávislí finanční agenti sú zárukou, že občan získa ponuku viacerých fondov, rôznych správcovských spoločností. Diverzifikácia už v ponuke je veľmi dôležitá,“ dodáva Milada Rusnáková zo správcovskej spoločnosti Alico Funds Central Europe.

Pri investovaní do podielových fondov treba rátať aj s poplatkami. Už na začiatku si totiž správcovské spoločnosti účtujú vstupné náklady, ktoré sa spravidla pohybujú do 5 percent z vloženého majetku. Spoločnosti si potom účtujú aj každoročné poplatky za správu majetku. Tie sa väčšinou pohybujú od 0,5 do 3 percent z majetku ročne. „Výška poplatku závisí od správcovskej spoločnosti. V zásade môžu spoločnosti investovať do rovnakých nástrojov, ale poplatky majú iné,“ dodal analytik Partners Group Juraj Piták.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:29