StoryEditor

Uľahčia odpis pohľadávok

19.01.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Podnikatelia si zrejme budú môcť odpisovať nepremlčané pohľadávky bez toho, aby bol na ich dlžníka vyhlásený konkurz, už v tomto roku. Odpis pohľadávky do daňových výdavkov napríklad po mimosúdnej dohode s dlžníkom tak veriteľom umožní trvalé vyrovnanie sa s neuhradenými pohľadávkami. Dlžníci si o odpustený záväzok budú musieť zvýšiť základ dane a tiež svoju daňovú povinnosť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o daniach z príjmov z dielne Ministerstva financií SR, ktoré je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od apríla tohto roka.
Odpis pohľadávok so splatnosťou do 31. decembra 2001 si podnikatelia budú rovnomerne zahŕňať do daňových výdavkov počas štyroch rokov vo výške 25 percent hodnoty pohľadávky. Hodnotu majetku si budú môcť trvalo znižovať len veritelia, ktorí už nepredpokladajú ich úhradu. Daňovou podmienkou na preukázanie nedobytnosti a uznanie odpisu v nákladoch pritom bude neuhradenie pohľadávky do dvoch rokov po splatnosti. Novela upravuje aj predaj, resp. postúpenie pohľadávok tak, aby bola pri pohľadávkach, keď mohol daňovník využiť odpis do daňových výdavkov, aj strata z predaja súčasťou základu dane z príjmov.
Zvýšenie daňových výdavkov u veriteľov o odpis neuhradených pohľadávok spôsobí podľa rezortu financií výpadok daňových príjmov v tohtoročnom štátnom rozpočte v objeme dve až tri miliardy korún. Podľa údajov Štatistického úradu SR predstavovali pohľadávky po lehote splatnosti ku koncu roka 2001 sumu 111,5 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 12:56