StoryEditor

Verím, že Sulíka na euroval prehovoríme

04.09.2011, 16:42
Veľvyslanecký radca Nemeckej spolkovej republiky Reinhard Wiemer v rozhovore pre HN.

Vládna koalícia sa rozhodla, že schváli zvýšenie eurovalu 1 a vytvorenie eurovalu 2 ako posledná krajina eurozóny...
Videl som to v správach, šlo to dokonca skôr, ako vývoj v Líbyi.

Čo si o tom myslíte?
Je to vnútropolitické rozhodnutie slovenskej vlády, k tomu sa nevyjadrujeme. Samozrejme by sme sa veľmi tešili, keby mala slovenská vláda jednotný postoj k zvýšeniu eurovalu jeden a vytvoreniu trvalého eurovalu a parlament by to schválil.

Zatiaľ to však naozaj vyzerá tak, že jedna z koaličných strán – SaS, názor nezmení. Čo by sa potom stalo, boli by zvýšenie eurovalu 1 a euroval 2 totálne zablokované, alebo by sa našla cesta ako pri Grécku?
Myslím si, že sa nedá povedať, že politický názor sa nikdy nezmení. Politické pozície sú vždy výsledkom rokovania. Preto by som sa ešte nepúšťal do prognóz, aká bude pozícia tejto strany o mesiac – dva, keď sa to dostane do parlamentu. A nejde len o SaS, ale aj o OKS vo frakcii Most-Híd. V každom prípade je rozdiel medzi eurovalmi a prvou pôžičkou Grécku, na ktorej sa Slovensko nepodieľalo. Pôžička Grécku šla mimo eurovalu a Slovensko malo možnosť sa stiahnuť, čo pri požičanej sume nerobilo až taký veľký rozdiel. Druhá pôžička Grécku už ide cez euroval 1. A k jeho vytvoreniu aj zvýšeniu už povedala slovenská vláda áno. Zvýšenie ešte musí prejsť parlamentom, ale vystúpiť z toho procesu je  teraz  technicky i  právne už veľmi ťažké. Samozrejme dúfame a veríme, že v parlamente zvýšenie prejde hlasmi všetkých vládnych strán.

Komunikuje veľvyslanectvo s našou vládou na túto tému?
Samozrejme, v rámci našich možností sa pri pravidelných rozhovoroch s politikmi pokúšame zaistiť súhlas s eurovalmi. Nemecké veľvyslanectvo má veľmi dobré a veľmi úzke vzťahy so všetkými politickými stranami, i s SaS a s pánom Sulíkom. A, samozrejme, snažíme sa presvedčiť SaS o správnosti nášho postoja. Ale to sa nedeje len v Bratislave, to fórum sa odohráva predovšetkým v Bruseli. Je viacero komunikačných kanálov. Aj medzistraníckych. SaS je v skupine  európskych liberálov, pán Sulík má úzke kontakty aj s naším ministrom zahraničných vecí Guidom Westerwellem. Tam je veľmi intenzívna komunikácia. Preto si myslím, že je ešte veľmi skoro povedať, že SaS je úplne proti. Musíme si počkať.

Kto je Reinhard Wiemer
Reinhard Wiemer je stálym zástupcom veľvyslanectva Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku od roku 2009. Na nemeckú ambasádu sa vrátil už druhýkrát. Pôsobil tu aj po vzniku Slovenskej republiky od roku 1993 do roku 1996. Pracoval aj na ambasádach v Londýne, Tel Avive či vo Washingtone.

 


 Celý rozhovor čítajte v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 22:12