StoryEditor

Poslanci budú kontrolovať finančnú správu aj po voľbách

06.03.2012, 23:00
Nový výbor, ktorý bude kontrolovať daniarov, vznikne už v najbližších dňoch.

Prezident Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu zákona, ktorou sa tento dočasný monitorovací výbor zriaďuje. „Privítal som, že Národná rada, hoci aj na poslednú chvíľu, prijala aspoň takýto návrh na riešenie situácie vo finančnej správe,“ povedal prezident. Výbor, ktorý bude dohliadať na činnosť finančnej správy, tak budú tvoriť piati poslanci parlamentných strán – Ivan Švejna (Most-Híd), Jozef Kollár (SaS), Anton Marcinčin (KDH), Ondrej Matej (SDKÚ-DS) a Ján Počiatek (Smer-SD).

Daňové priznania ohrozené nie sú
Nový výbor tak vznikne aj kvôli tomu, že fungovanie daňových úradov má ďaleko od ideálneho. Ešte stále totiž nefunguje napríklad evidencia o platobnej disciplíne či správa pokút a poplatkov. „Pri práci musia správkyne daní využívať náhradné postupy práce,“ priznala hovorkyňa Finančného riaditeľstva Miroslava Slemenská, ktorá však dodáva, že podávanie daňových priznaní elektronickou formou ohrozené nie je.

„V minulosti daňovej správe padal systém založený na aplikácii e-Tax, ktorá technicky nevyhovovala, a preto vznikli ďalšie dve aplikácie využívané k elektronickej komunikácii, aby sa podobné situácie neopakovali,“ vysvetlila Slemenská.

Prezident podpíše, aj keď nechcel
Piati poslanci tak budú dozerať na to, či daniari dodržiavajú všetky termíny, ktoré si v súvislosti so spustením nového informačného systému určili. Sám prezident však priznáva, že návrh na vytvorenie nového výboru neprijal s nadšením. „Najviac mi vadí, že monitorovací výbor nemá možnosť sankcií. Ak zistí pochybenia, nemá koho poveriť, aby tieto chyby odstránil, a nemá možnosť za tieto chyby niekoho stíhať,“ dodal Gašparovič.

Výbor tak bude až do nástupu novej vlády dohliadať na Finančné riaditeľstvo. O svojich zisteniach bude informovať prezidenta. Až ten môže následne od novej vlády žiadať, aby prípadné ďalšie problémy vyriešila.

Neštandardné riešenie
Prezidentovo rozhodnutie potešilo šéfa parlamentného výboru a budúceho člena nového monitorovacieho výboru Jozefa Kollára (SaS), no ani podľa neho však nový výbor nie je úplne štandardným riešením. „No často si neštandardné situácie vynútia prijímanie menej štandardného rozhodnutia,“ dodal Kollár. Zároveň tvrdí, že v momente, keď prezident novelu zákona podpíše, začnú poslanci daniarov kontrolovať. „Vzápätí, ako prezident rozhodne, bezodkladne odídeme na Finančné riaditeľstvo,“ prisľúbil Kollár. Samotní daniari prijali rozhodnutie prezidenta pokojne. „Finančná správa rešpektuje všetky kroky, ktoré vedú k zlepšeniu situácie,“ reagovala Slemenská.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:49