StoryEditor

Volania z pevnej linky môžu zlacnieť. Pre zmenu poplatkov

03.08.2012, 00:00
Telekomunikácie. Telekomunikačný úrad pripravuje zmenu výpočtu prepojovacích poplatkov, ktoré platia operátori.

Za hovory na pevnej linke by ľudia v budúcom roku mohli platiť menej. Telekomunikačný úrad totiž pripravuje novú metodiku na výpočet stropu prepojovacích poplatkov, ktoré si medzi sebou účtujú operátori. Ceny však klesnú len mierne, keďže poplatky tvoria malú časť celkových nákladov na hovor.

Zmena tak nebude mať priamy vplyv na účty zákazníkov, ale úrad sa spolieha, že posilní konkurenčný boj, ktorý by mal ceny napokon stlačiť. „Úlohou uložených regulačných opatrení je podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu. Súťaž na trhu následne tlačí na skvalitňovanie služieb a znižovanie cien pre koncových používateľov,“ povedal hovorca úradu Roman Vavro.

Ceny klesnú mierne
Očakávania úradu potvrdzujú operátori, ktorí už avizujú zlacnenie hovorov.

„So znižovaním cien sa pri vytváraní maloobchodných ponúk priebežne a štandardne počíta,“ uviedol hovorca spoločnosti Orange Slovensko Peter Tóth.

Výhodnejšie podmienky pre zákazníkov naznačuje aj alternatívny operátor ANTIK Telecom. „V súčasnosti nevieme s určitosťou povedať, či klesnú ceny paušálov, alebo skôr za nezmenenú cenu poskytneme zákazníkom viac minút, prípadne znížime ceny hovorného,“ opísal zámery manažér ANTIK Telecom pre IP telefóniu Juraj Vereš. Spoločnosť podľa jeho slov už aj v minulosti reagovala na pokles prepojovacích poplatkov výrazným znížením konečných cien.

Na zlacňovanie sa pripravuje aj spoločnosť GTS Slovakia. Podľa slov jej špecialistu pre reguláciu a prepojenie Ivana Leščáka operátor upraví ceny volaní vo svojej sieti v prípade, ak regulačné podmienky budú pre všetkých účastníkov trhu rovnaké.

Najväčší slovenský prevádzkovateľ pevných liniek Slovak Telekom prisudzuje zníženie cien rastúcej konkurencii. „Dôvodom postupného klesania maloobchodných cien pre koncových zákazníkov je predovšetkým zvýšený konkurenčný tlak či už mobilných alebo iných alternatívnych ponúk na trhu,“ uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Pavlovský. Pritom samotné zníženie prepojovacích poplatkov sa podľa jeho slov nepremietne do ceny hovorov naplno.

Potvrdzujú to aj skúsenosti z iných krajín. „V zahraničí klesli poplatky za prepojenie o 15 percent. Do konečných cien sa to síce premietlo, nie však priamoúmerne,“ konštatoval šéfredaktor časopisu PC Revue Ondrej Macko.

Inšpirácia v zahraničí
Strop na poplatky by sa po novom mal vypočítavať na základe modelu teoretického efektívneho podniku. „Model sa v zahraničí veľmi dobre osvedčil, my sme ho prevzali a upravili na naše podmienky,“ priblížil Vavro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 07:28