StoryEditor

Zamestnávatelia nechcú preukazovať pôvod majetku

25.01.2010, 12:37
Autor:
TASRTASR

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) nesúhlasia s vládnym návrhom zákona o preukazovaní pôvodu majetku, sú však ochotní s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Vierou Tomanovou (Smer-SD) diskutovať o možných pozmeňujúcich návrhoch. Pod dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR to uviedol generálny sekretár AZZZ Oto Nevický a tajomník RÚZ Martin Hošták.

"Zákon je kópiou pôvodného zákona, o ktorom Ústavný súd (ÚS) SR vyriekol rozpor s ústavou. Myslíme si, že tieto veci zo zákona neboli odstránené. Bolo by úplne nesystematické upravovať preto ústavu, ktorá by potom bola v rozpore s medzinárodnými dohovormi a právom," povedal Nevický. "Myslíme si, že zákon by spôsobil zahltenie orgánov činných v trestnom konaní a súdov. Už aj tak je na Slovensku dosť vysoká nevymožiteľnosť práva a táto vec by ju ešte oveľa zhoršila," podotkol.

Podobný názor má aj ďalšia únia zamestnávateľov. "Nesúhlasíme s takto koncipovaným zákonom. Tento zákon obsahuje viacero ustanovení, ktoré môžu vytvoriť precedens a byť v rozpore s platnou legislatívou," vyhlásil Hošták z RÚZ. Dodal, že únii prekáža aj to, že nemali možnosť zúčastniť sa na pripomienkovom konaní k zákonu. "Budeme sa zúčastňovať na ďalšej diskusii," poznamenal.

Ministerka Tomanová úpravy znenia návrhu pripúšťa, ale až v priebehu legislatívneho procesu, keďže zákon bol už prerokovaný vo vládnom kabinete. Práve toto podrobili zástupcovia zamestnávateľov ostrej kritike. "Každý má nárok na svoj názor, takisto aj RÚZ. Napriek všetkému bol tento návrh prijatý s rozporom a je posunutý už do ďalšieho legislatívneho procesu do NRSR," povedala. "Dohodli sme sa so sociálnymi partnermi, že ak majú nejaké konkrétne návrhy na riešenie, vieme sa ešte predtým, ako pôjde návrh do výborov, dohodnúť na nejakých rokovaniach," dodala Tomanová. "Pokiaľ nie je schválený zákon, ešte vždy sa dajú uplatniť pripomienky," uzavrela.

Vládny návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ako aj návrh z dielne podpredsedu KDH Daniela Lipšica sú natoľko podobné, že je možné rokovaním dosiahnuť konsenzus týchto dvoch navrhovateľov na podpore jedného textu. Zhodujú sa na tom tak predseda vlády Robert Fico, ako aj Daniel Lipšic. Ostatné opozičné strany ešte nemajú definitívne dohodnutý postup, predsedovia SDKÚ-DS a SMK Mikuláš Dzurinda a Pál Csáky však už naznačili, že osobne podporia zákon aspoň do druhého čítania.

Ostro proti je ĽS-HZDS a vážne výhrady má aj SNS. "Ešte nikto sklo špinavou handrou nevyčistil. Tí, čo majú veľa peňazí, tí všetci preukážu (pôvod majetku, pozn. TASR)," poznamenal Mečiar, podľa ktorého je zákon "zmätok od začiatku návrhu až po koniec", je v rozpore s ústavou, ale aj základnými ľudskými právami. Ako taký je v praxi nevykonateľný a snahy uplatniť ho spôsobia problémy tak v Európe, ako aj na Slovensku.

Mnohí poslanci sa podľa neho spoliehajú na to, že keď pre snahu pred voľbami sa zapáčiť voličom schvália zákon, Mečiar ho znovu dá na Ústavný súd SR a ten zákon znova zastaví.

"Niekedy, keď sa s hlúposťou nedá zápasiť, treba ju nechať, nech rozkvitne," vyhlásil Mečiar, ktorý uvažuje, že tentoraz podanie na ÚS nepodá, aby verejnosť uvidela praktické dopady zákona.

01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 03 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 04 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 05 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:18