StoryEditor

Firmy chcú opäť už absolventov škôl

04.03.2012, 23:00

Firmy sa opäť zaujímajú o mladých pracovníkov. Počet ponúk pre absolventov na pracovnom portáli profesia.sk v januári narástol medziročne o 17 percent. A mierne rástol aj vo februári. Dnes je približne každá piata pracovná ponuka vhodná pre čerstvého absolventa. „Pri porovnaní stavu od roku 2010 vidno zlepšenie situácie v zamestnávaní absolventov, kde dopyt po absolventoch počas minulého roku rástol každý mesiac v porovnaní s predchádzajúcim rokom,“ dodala manažérka portálu Lucia Burianová. Ani spoločnosť FaxCopy nemá problém so zamestnaním mladých ľudí. Momentálne hľadá najmä šikovných grafikov. „Sme naklonení prijímať aj absolventov. Vedia začať s ľahšími úlohami a postupne sa vypracovať aj na vyššie pozície,“ vysvetlila za spoločnosť Marcela Vlčková.

Najľahšie v Bratislave
Podľa manažérky personálnej agentúry Grafton Recruitment Slovakia Natálie Šegedovej viaceré firmy prekonávajú opatrnosť z minulého roka. „Pred koncom roka zastavili náborové plány, zvažovali, a teraz ich znovu otvorili,“ dodala Šegedová.

Mladí absolventi si najľahšie nájdu prácu v Bratislave. „Pokiaľ sa pozrieme na pracovné oblasti, najviac ponúk je v administratíve, obchode, IT a ekonomike, financiách a účtovníctve,“ spresnila Burianová. Šegedová mladým záujemcom o prácu radí, aby v prvom zamestnaní nemali vysoké nároky. Aby radšej začali pracovať na nižšej pozícii a postupne sa vypracovali.

Práce je stále málo
Napriek zvýšenému záujmu firiem je však nezamestnanosť mladých stále veľký problém. Podľa najnovších údajov Európskej komisie je na Slovensku až 36 percent ľudí do 25 rokov bez práce. V tejto štatistike, ktorá sa za posledný mesiac zhoršila takmer o pol percenta, sme na nelichotivom druhom mieste spomedzi všetkých štátov Európskej únie. „Chýba im znalosť jazykov a často majú veľmi málo praxe, keď už nepracovali aj popri štúdiu,“ vysvetľuje Šegedová. To potvrdzuje aj Jana Žigová zo spoločnosti Raven, ktorá predáva hutnícky materiál. Tá zamestnáva takmer výlučne skúsených a starších zamestnancov. „Väčšinou sa nám hlásia starší a my sme tomu radi, lebo už majú dlhoročnú prax,“ dodala Žigová.

Brusel nám dá miliardy
Vysokú nezamestnanosť mladých Slovákov rieši aj Európska komisia. Tá chce do roku 2013 na riešenie tohto problému minúť vyše 2,3 miliardy eur. Hoci ešte nie je známe, na čo presne budú miliardy eur využité, predseda predstavenstva personálnej agentúry Trenkwalder Luboš Sirota v tom má jasno. „V horizonte jedného až dvoch rokov sa dá zaviesť medzitrh práce, zlepšiť štruktúra poskytovaných školení, prípadne sa môžu začať poskytovať príspevky na podnikanie mladým ľuďom okamžite po skončení školy, dá sa im pomôcť poradenstvom, podnikateľskými inkubátormi a podobne. Rozhodujúca je však zmena vzdelávacieho systému, a to je beh na dlhé trate,“ dodal člen akčného tímu, ktorý pripravuje projekty na pomoc mladým.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:00