StoryEditor

Druhý pilier sa oplatí len tretine ľudí

Podľa ministra práce Jána Richtera by v štátnej správe nemali pracovať dôchodcovia.

Druhý dôchodkový pilier sa oplatí len asi pre 35 percent jeho dnešných sporiteľov. V štátnej správe by podľa neho nemali pracovať dôchodcovia. Účinnosť nového Zákonníka práce posunie na neskôr. Minister práce Ján Richter.

Ste v druhom pilieri?
Nie. Z úplne logických dôvodov. Vzhľadom na môj vek, možnosti nasporenia, ale aj – nazvem to osobnú mieru dôvery vo sféry, ako sú napríklad akciové trhy a finančné produkty, by to pre mňa nebolo zaujímavé. Po siedmich rokoch fungovania druhého piliera si myslím, že som urobil dobre. Mám deti okolo 30-tky, čo je, samozrejme, úplne iný stav. Hoci v tomto období aj ony silne zvažujú všetky za a proti.

Viete presne povedať, komu sa druhý pilier neoplatí?
Odpoveď závisí od množstva okolností. Skladba sporiteľov hovorí, že osem percent sú starší medzi 50 a 60 rokov, ktorí už nemusia mať jednoducho čas nasporiť si, závisí to aj od zárobkov. Potom je tu kategória 57 percent ľudí s príjmom do 500 eur. Tí môžu mať veľké problémy nasporiť si. Možno len s výnimkou mladých do 30 rokov, ktorým sa ešte príjem zvýši a majú pred sebou 30 – 40 rokov práce. V tejto kategórii je aj 27 percent ľudí s nulovým príjmom. Žiaden príjem z klasického pracovného pomeru zrejme ani mať nebudú. Aj pre nich je to absolútne nevýhodné. Keby boli len v prvom pilieri, neznehodnocoval by sa ich vklad o poplatky a okrem toho prvý pilier valorizuje dôchodky.

Pre koho je teda výhodné podľa vašich prepočtov zostať v druhom pilieri?
Ak odrátame 57 percent sporiteľov so zárobkom do 500 eur a osem percent starších, tak nám ostáva kategória len okolo 35 percent sporiteľov, ktorá by, myslím si, mohla ostať relatívne pokojná a následne spokojná.

 


 Celý rozhovor s Jánom Richterom nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 03:41