StoryEditor

Firmy dostanú milióny na mladých

22.07.2012, 19:00
O finančnú podporu na zamestnávanie mladých bude môcť požiadať široký okruh firiem.

Tvrdí to minister práce Ján Richter (Smer-SD). V prípade prvého projektu, ktorý má pomôcť, je hlavným kritériom na poskytnutie podpory predmet podnikania autodoprava. „Napriek tomu, že tento projekt uplatnil Česmad, nie je tu vôbec požiadavka, aby bola firma členom tohto zoskupenia,“ priblížil minister. Druhý projekt sa už zameriava na malé a stredné podniky. Nezáleží však na odvetví, v ktorom pôsobia, ani na ich právnej forme.

Richter však chce zabrániť zneužívaniu projektov kontrolou, koľko zamestnancov podnikateľ v predchádzajúcom období prepustil. „Nesmie sa stať, že zamestnávateľ dnes rýchlo prepustí, aby zajtra mohol prostredníctvom projektu pribrať ďalších ľudí na tie isté pracovné miesta.“ Na podporu zamestnanosti má ísť spolu 70 miliónov eur z eurofondov. Tie majú vytvoriť vyše 14-tisíc pracovných miest.

Firmy takto môžu získať peniaze na úhradu minimálnej mzdy a odvodov. Autodopravcom bude navyše poskytnutá aj dotácia pre mladých na získanie vodičského preukazu na kamióny alebo autobusy. Nebude to však zadarmo. Podnikatelia sa budú musieť na revanš zaviazať, že pracovné miesto udržia. V prípade malých a stredných podnikov je požadovaná osemnásťmesačná garancia, pri autodopravcoch je to až tridsať mesiacov. Riaditeľka spoločnosti Index Nosluš Darina Mokraňová vníma túto požiadavku pozitívne. „Osemnásťmesačná lehota je asi minimálna hranica, ktorá je potrebná na to, aby zamestnávatelia nešpekulovali, a zároveň aby to pre nich nebol príliš vysoký záväzok.“

Problém s udržaním mladého šoféra môžu mať autobusoví dopravcovia. „V minulosti sme záujemcom o prácu vodiča preplácali kurzy na získanie adekvátneho oprávnenia. Avšak do troch mesiacov väčšina z nich odišla za lepšími platmi do kamiónovej dopravy,“ prezradila hovorkyňa SAD Žilina a SAD Trenčín Ivana Strelcová. Rozdiel v platoch bol podľa jej slov taký vysoký, že vodičov neodradili ani sankcie.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 01:52