StoryEditor

Odborári nechcú dohodu so Smerom

23.02.2012, 23:00
Zástupcovia tisícov zamestnancov chcú zrušiť dohodu medzi KOZ a Smerom-SD.

 

 Opozičný Smer-SD stráca podporu svojho silného spojenca. Viaceré odborové združenia chcú zrušiť zmluvu, ktorú so Smerom podpísala ich strešná organizácia – Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Odmietajú ju minimálne energetici a niektorí poštári. „Prekáža nám, že sa vôbec s nejakou politickou stranou podpísala dohoda. My predsa zastupujeme občanov, ktorí majú rozličné politické názory,“ vyhlásil predseda Združenia odborárov energetiky Jozef Stano. Odborári majú kvôli tejto zmluve tiež problém nájsť spoločnú reč s ďalšími politickými stranami. Zväz energetikov preto prestáva platiť členské príspevky do KOZ, za čo mu po troch mesiacoch hrozí vylúčenie.

 

Prekvapený Smer-SD
Zároveň žiada, aby KOZ dohodu z roku 2010 zrušilo. Odborári v nej vtedy oficiálne vyjadrili podporu tejto strane a samotný Smer-SD v nej prisľúbil, že v parlamente bude presadzovať požiadavky odborárov.

K energetikom sa pridali aj zástupcovia pracovníkov pôšt a telekomunikácií. „Slovenský odborový zväz pôšt a telekomunikácií prijal uznesenie, v ktorom sa jasne hovorí, že zástupca zväzu nemá hlasovať za žiadnu zmluvu s ktorýmkoľvek politickým subjektom,“ vyhlásil predseda zväzu Milan Brlej.

Smer je z toho nepríjemne prekvapený. „Nerozumiem, prečo sa to teraz objavuje. Doteraz som nespokojnosť odborárov s touto zmluvou nezachytil,“ reagoval poslanec Smeru-SD Branislav Ondruš.

Podľa neho môžu byť zástupcovia zamestnancov so zmluvou úplne spokojní. „Zo strany nášho poslaneckého klubu sme splnili všetky požiadavky, ktoré KOZ na nás vznieslo,“ dodal Ondruš. Smer napríklad prezentoval námietky odborov na parlamentných rokovaniach o Zákonníku práce. Odbory protestovali napríklad proti rušeniu súbehu odstupného a výpovednej lehoty. Nakoniec však zásadné pozmeňujúce návrhy Smeru v parlamente neprešli.

Je to ich rozhodnutie
Prezident KOZ Miroslav Gazdík tvrdí, že rozhodnutie energetických odborárov je ich slobodnou voľbou. Zároveň dodal, že pri hlasovaní o podpise zmluvy so Smerom-SD hlasovala väčšina odborárov za. „Program strany Smer-SD a KOZ je programovo na 90 percent totožný,“ dodal Gazdík. Zároveň povedal, že o výhradách energetikov budú rokovať.

Podľa Stana je takáto zmluva proti záujmom samotných odborárov. „Potom prišiel k moci niekto iný ako Smer-SD, a hneď nám dali pocítiť, že KOZ podpísalo zmluvu so Smerom-SD,“ tvrdí Stano. To potvrdzuje aj poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). „Tá zmluva odborárom škodí, lebo ich robí nedôveryhodných pre všetkých okrem Smeru-SD. Tu sa nedá hovoriť o nezávislosti,“ myslí si Kaník. Podľa neho je pritom nesúhlas niektorých odborárov s politickou dohodou prirodzený. „Ak by to nespravili, tak by len potvrdili, že sú filiálkou Smeru,“ dodal poslanec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 18:09