StoryEditor

Opozícia vracia úder Ficovi. Je to arciknieža podvodu, vyhlásil Kaník

21.01.2015, 11:37
Autor:
TASRTASR
Robert Fico kritizoval druhý dôchodkový pilier a znovu ho otvorí pre ľudí.

Slovensko sa v budúcnosti nezaobíde bez druhého dôchodkového piliera, treba ho preto chrániť. Zhodli sa na tom na dnešnej tlačovej konferencii opoziční poslanci Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Július Brocka (KDH), Erika Jurinová (OĽaNO), Ivan Švejna (Most-Híd), predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a europoslanec Richard Sulík, ako aj nezaradení poslanci Martin Chren a Daniel Lipšic.

Premiér Robert Fico dnes po rokovaní vlády vyhlásil, že otvorí 2. pilier pre ľudí. Zatiaľ nechcel prezradiť, kedy tak urobí, ani na akú dlhú dobu. Podľa jeho slov je v druhom pilieri milión investorov, ktorí tam nemajú čo robiť.

Arciknieža podvodu Fico
Predseda vlády nazval podľa Kaníka druhý pilier obludným podvodom. "Chcem sa však spýtať, či je podvodom, že 1,5 milióna bežných ľudí má na svojich účtoch v osobnom vlastníctve viac ako 6 miliárd eur, ktoré by bez 2. piliera nemali. Je to v priemere na aktívneho sporiteľa približne 5200 eur. Nie, toto nie je podvod. Podvod je to, čo arciknieža podvodu a klamstva Robert Fico niekoľkokrát spravil. Podvodom je to, že trikrát otvoril druhý pilier, klamal ľudí a snažil sa ich z neho vyhnať," povedal Kaník.

Najväčšiu zodpovednosť za to, že 2. dôchodkový pilier je 'slabší' a nenaplní očakávania prvých sporiteľov, nesie podľa Brocku Robert Fico a strana Smer-SD. "Smeru sa minuli zdroje na ich nezodpovednú populistickú predvolebnú politiku, preto potrebuje úspory sporiteľov. Oni na ne už siahli, keď v minulosti veľmi nešťastným spôsobom ohrozili 2. pilier. Teraz sa rozhodli znovu siahnuť na úspory sporiteľov, a to tak, že stačí otvoriť 2. pilier, vyhnať z neho časť ľudí a budú mať dosť peňazí aj na svoj druhý sociálny balíček. Ten prvý sociálny balíček zaplatili ľudia z vyšších daní," poznamenal Brocka.

"Najhoršie, čo sa mohlo stať, sú obludné zásahy premiéra Fica do 2. piliera. Vôbec sa nepozerá na to, ako rieši demografiu, ako sa stará o rodinnú politiku. To, že tento rok sú opäť krátené peniaze na rodinnú politiku, je svedectvom toho, že jeho úlohou je rušiť alebo ešte viac zobludniť 2. pilier. Proti tomu sa veľmi silno staviame," podčiarkla Jurinová.

Druhý pilier nie je iba pravicový projekt
"Druhý pilier je premiérom Ficom označovaný za pravicový projekt. Málokomu je známe, že prvú verziu 2. piliera prezentoval v prvej Dzurindovej vláde Peter Magvaši, zástupca strany SDĽ," konštatoval Švejna. V mnohých krajinách podľa jeho slov zavádzali 2. pilier práve ľavicové, nie pravicové vlády.

Peniaze, ktoré sú dnes v 2. pilieri, by sa podľa Chrena boli prejedli, či použili na sociálne balíčky, alebo by sa 'utopili' v rôznych netransparentných tendroch. "Dnes tie peniaze máme reálne odložené na budúce dôchodky, aby o dvadsať, tridsať rokov dokázal štát vyplácať dôstojné dôchodky pri súčasnom demografickom vývoji," dodal Chren.

Prvý dôchodkový pilier funguje v súčasnosti v SR podľa Sulíka vďaka vcelku priaznivej demografii. "Ak sa posunieme o 35 rokov do budúcnosti, tak populačne silnejšie súčasné ročníky, ktoré majú dnes 35 rokov budú mať 70 rokov. Tých bude musieť živiť generácia, ktorá sa dnes narodila a je populačne slabšia," pripomenul Sulík.

Prvý pilier je podľa Lipšica klasická pyramídová hra. Druhý pilier nie je výmysel reformátorov, ale demografická nevyhnutnosť. "Dnešné posolstvo Robertovi Ficovi je, aby sa nezahrával s budúcnosťou ľudí vo veku pod 50 rokov," doplnil Lipšic.

01 - Modified: 2007-02-21 14:27:00 - Feat.: 0 - Title: Capello po zápase s Bayernom vychválil Beckhama
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:00