StoryEditor

Smer prelomil prezidentove veto. Pre Richterove zákony

26.11.2013, 15:55
Autor:
tasr, stltasr, stl
Poslanci Smeru chcú schváliť novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní a zákon o pomoci v hmotnej núdzi napriek nesúhlasu prezidenta.

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes opätovne schválili návrh zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý plénu vrátil prezident SR Ivan Gašparovič. Zároveň pri hlasovaní odmietli všetky pripomienky hlavy štátu.

Zákon o hmotnej núdzi tak začne platiť od januára 2014. Po novom budú mať ľudia v hmotnej núdzi nárok na finančnú pomoc od štátu vo výške 61,60 eura len vtedy, ak odpracujú 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností. Základným predpokladom týchto podmienok má byť to, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá.

Prezident však toto ustanovenie v zákone považoval za problematické. Pretože podľa ústavy má každý, kto je v hmotnej núdzi, právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Zároveň nemožno nikoho poslať na nútené práce alebo nútené služby. Prezident má tak pochybnosti, či je schválený zákon v súlade s ústavou. Podľa neho sa mal v zákone vymedziť pojem menších obecných služieb, alebo aspoň uviesť odkaz na príslušný právny predpis.

Gašparovič preto navrhoval, aby Národná rada pri opätovnom prerokovaní schválila zákon s tým, že z neho vyjme jednu z podmienok pre nárok na dávku v hmotnej núdzi. A to účasť na menších obecných službách pre obec, alebo rozpočtovú organizáciu, alebo príspevkovú organizáciu, ktorú zriaďuje obec.

Podľa predkladateľa zákona, šéfa rezortu práce Jána Richtera (Smer-SD) je návrh zákona o pomoci v hmotnej núdzi veľmi dôležitý, pretože napríklad reaguje na dlhotrvajúcu diskusiu o chýbajúcej adresnosti sociálneho systému. Zároveň ním ministerstvo práce chce podľa jeho slov zvýšiť aktivitu nezamestnaných pri riešení situácie, v ktorej sa ocitli. A to prostredníctvom motivácie k zachovaniu pracovných návykov a zručností.

Podporu zákonu okrem Smeru-SD vyjadrilo napríklad aj opozičné hnutie OĽaNO. Za nedokonalý ho považujú členovia opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník a Viliam Novotný. Obidvaja však už v rozprave avizovali, že ho podporia. "Nech tento zákon začne pôsobiť. Nech život ukáže, kde sú jeho chyby," skonštatoval Kaník.

Naopak, Lucia Nicholsonová zo SaS ho považuje za protiústavný, a preto ho nemôže podporiť. Ešte pred hlasovaním uviedla, že strana pripravuje podanie na ústavný súd kvôli tejto právnej norme.

01 - Modified: 2005-09-29 10:12:33 - Feat.: 0 - Title: Vstup do únie dal vzťahom nový rozmer
01 - Modified: 2024-05-13 13:00:00 - Feat.: - Title: Rast reálnej mzdy môže lákať ľudí pracovať v priemysle 02 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 03 - Modified: 2024-05-02 13:57:02 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Prečo je Slovensko lídrom v nočnej práci? 04 - Modified: 2024-04-30 13:56:36 - Feat.: - Title: Zmeny v Súdnej rade: Smer čaká, že Harabina potopí Hlas. Opozícia sa búri 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 17:43