StoryEditor

Editorial: Rastieme. Pretože sa spoliehame na druhých

05.06.2014, 00:00
Nové pracovné miesta, vyššie platy, viac zákaziek pre firmy, plnšia štátna kasa.

Všetci na svete chcú ekonomický rast. Je to motor k lepšiemu životu. Nemôže byť však postavený na piedestál všetkých hodnôt. Nemôže byť mantrou. Trh na to skôr či neskôr príde. Naša ekonomika síce patrí dlhodobo k tým, ktoré rastú nadpriemerne oproti ostatným krajinám v Európskej únii. Musíme však tlieskať Nemecku Angely Merkelovej, na ktoré je naša krajina životne naviazaná. Na jednej strane radosť, na druhej strane riziko. Neexistuje totiž žiadny plán B.

Dnes sa hovorí najmä o dvoch prístupoch, ako dosahovať ekonomický rast. Prvý je o futrovaní peňazí do ekonomiky – cez rôzne dotácie projektov a firiem. Jeho súčasným horlivým obhajcom je francúzsky prezident Francois Hollande. Problém je, že naň potrebujete enormné množstvo peňazí a de facto účelu (v tomto prípade ekonomickému rastu) podriaďujete všetky prostriedky (aj peniaze, na ktoré si musíte požičať). Je to prístup, pri ktorom sa výkon ekonomiky považuje za mantru. Je to chorý prístup, pretože nerieši podstatu veci. A slúži len ako záplata. Výsledkom je skôr či neskôr kríza pre vysoké dlhy, neprosperujúce podniky, ľudí na ulici, prepad do recesie a nárast radikalizmu. Pretože ten vždy sľubuje recepty na všetko. A znechutení ľudia majú tendenciu mu v ťažkých časoch uveriť.

Ten druhý prístup nesľubuje krajší život už na druhý deň. Je to beh na dlhé trate podporovaný reformami. Ide o vytváranie vhodných podmienok od tých najslabších po najsilnejších na trhu. Je postavený na (skutočne) vzdelanej spoločnosti, ktorá dokáže vytvárať pracovné miesta. Nie je odkázaná na Nemcov a na ich chuť míňať viac. Je do veľkej miery sebestačná bez ohľadu na jej veľkosť.

A čo Slovensko? Posledná významná reforma sa udiala pred desiatimi rokmi. Sme krajinou montážnych dielní odkázaných na iných. V zásade sme nesvojprávni. Áno, ekonomický rast je pre nás životne dôležitý. No je načase začať pracovať na pláne B, ktorý nás začne postupne a čiastočne vytrhávať zo závislosti od druhých. Má to však jednu chybu. Chce to politikov, ktorí nedovidia len po koniec jedného funkčného obdobia.

Prečítajte si viac


Z ekonomickej krízy vyťažili ľudia, ktorí neprišli o prácu

Rast dvihol stavebnej firme zákazky. O 15 percent
Vyššie platy, nové stroje. To prinieslo oživenie
O prácu sa nebál. Uspel s prvým životopisom 
Jedno číslo, pod ktorým sa ukrýva život


01 - Modified: 2006-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľudia musia žiť aj mimo Zeme
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:34