StoryEditor

Rodinných firiem prežije len minimum

11.02.2014, 14:17
Jednou z najväčších hrozieb rodinných firiem u nás je prechod do druhej generácie. Podarí sa to len desatine z nich.

19:27  Šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro sa poďakoval pozvaným hosťom. Dnešný HNClub sa končí. Ďakujeme za pozornosť.

19:23 Hostia dostali otázku, či je vo svete rodinná firma, ktorá je ich vzorom.  Pre Valentovcov aj Černákovcov je najväčším vzorom podnikania Baťa a jeho vizionársky pohľad na biznis. 

19:19 Šéfredaktor sa Iva Valentu pýta na výzvu, do ktorej by jeho spoločnosť chcela investovať. Podľa Valentu sú najväčšou budúcnosťou startupy. V nich je podľa neho budúcnosť. V IT biznise a aplikáciách vidí najväčšiu budúcnosť.


Šéfredaktor HN Peter Vavro (v strede) dáva otázky bratom Valentovcom z holdingu Synot.

19:17 Vavro sa Iva Valentu pýta na legislatívne zmeny v Česku ohľadom hazardného biznisu. Každá regulácia podľa Valentu prinesie šedú zónu a vytlačí normálne spoločnosti. Česko je podľa neho na pol ceste a čas ukáže ako do dopadne.  

19:08 Podľa Miroslava sú si s bratom tak myšlienkovo blízko, že názory na podnikanie majú takmer rovnaké.

19:04 Ivo Valenta hovorí, že aj keď sa s bratom občas poháda, vždy sa spolu radia a na jeho názoroch mu záleží. Bez brata by pre neho bolo množstvo rozhodnutí naozaj ťažkých.

19:04 Miroslav hovorí, že v sebe nemá takého obchodného ducha ako jeho brat. Je však dostatočne usilovný a pracovitý na to, aby rodinná firma fungovala ďalej.

19:02 Vavro sa Valentovcov pýta na to, ako to majú v spoločnosti rozdelené. Miroslav Valenta zastupuje brata počas jeho neprítomnosti. Právo veta má však v spoločnosti Synot Holding iba Ivo Valenta.   

19:00 Šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro na pódiu víta bratov Iva a Miroslava Valentovcov.

18:58 Šéfredakotr sa Černáka mladšieho pýta, či sa cíti byť pripravený na to, že preberie vedúce postavenie v Sitno Holding. Černák hovorí o tom, že ich spoločnosť je založená na spoločných rozhodnutia a s ľudmi, ktorých majú dnes v spoločnosti, zvládne prebratie spoločnosti.  

18:55 Vavro sa Černáka mladšieho pýta, o čo by chcel pôsobenie spoločnosti rozšíriť on. Podľa neho je naozaj dôležité, aby sa firma rozvíjala vo viacerých oblastiach. Má rešpekt z prechodu firmy do druhej generácie. Na Slovensku je podľa neho málo firiem, ktoré tento prechod zvládli. Je to najväčších otáznik nad všetkými rodinnými firmami na Slovensku.


Bývalý minister hospodárstva Ľudovít Černák starší so synom.

18:50 Sitno Holding vidí Černák starší o desať rokov za hranicami Slovenska. Je podľa neho dôležité rozšíriť pôsobenie spoločnosti. Budúcnosť firmy vidí okrem developingu v zdravotníctve a strojárstve.

18:46 Peter Vavro sa Černákovcov pýta, kto je za prechodom spočiatku strojárskej firmy k iným odvetviam. Černák starší hovorí o tom, že Slovensko už nemôže svetu konkurovať lacnou pracovnou silou a je potrebné aby sa vyvíjalo v oblasti výskumu, vedy a služieb. Je podľa neho dôležité aby firmy diverzifikovali svoje podnikanie. Výskum a pridaná hodnota sú podľa neho budúcnosťou ich podnikania.

18:43 Černák starší hovorí o tom, že rodinné podnikanie je veľmi špecifickou formou biznisu. Úspešnosť rodinnej firmy sa podľa neho meria tým, koľko generácii v rodinnom biznise pokračuje. Na Slovensku je podľa neho málo prípadov rodinných firiem, ktoré túto generačnú výmenu zvládli. Jeho najstarší syn má podľa neho najväčšie predpoklady na to, aby tento prechod zvládol. Rodinné podnikanie je však o kompromisoch a bol by rád, keby v rodinnej firme pokračovali aj jeho pravnuci.

18:41 Šéfredaktor sa Černáka mladšieho pýta, kedy naozaj pocítil, že otec jeho názor rešpektuje. Hovorí o tom, že s otcom sú v rámci biznisového názoru už dvanásť rokov na opačnej strane. Vždy sa však dohodnú.  

18:39 Vavro sa Černáka staršieho pýta, ako to funguje v ich spoločnosti. Černák hovorí o tom, že syn je jeho najväčším odporcom a častokrát mávajú rozdielne názory. Hovorí o tom, že niekedy je výhoda mať rodinnú firmu. Niekedy je to však nevýhoda. Rozprávať sa stále o biznise v rámci rodiny môže byť niekedy na škodu.

18:38 Černák hovorí o tom, ako jeho syn začal vo firme pracovať od piky a práca mu nevadila.

18:35 Vavro sa Černáka st. pýta na to, či ho syn donútil zobrať ho do firmy. Černák starší hovorí, že nie, syn mu nedal na výber. Akciovku chcel vytvoriť v rámci rodiny avšak keďže jeho synovia ešte nemali osemnásť tak ju vytvoril so svojim najstarším synom Ľudovítom.  

18:34 Peter Vavro zatiaľ poďakoval Šebovcom a na pódiu víta Černákovcov zo spoločnosti Sitno Holdnig.

18:32 Šebo hovorí o tom, že štát by mal prihliadať na regionálne rozdiely a na to, čo sa v týchto regiónoch vyrábalo predtým.  

18:29 Vavro hovorí a návrhu vlády pozmeniť rodinné podnikanie. Šebovcov sa pýta, či by pre nich bolo prínosom určité zvýhodnenie v oblastí daní a podobne. Šebová hovorí o tom, ako nevyrastali v prostredí kapitalizmu. Hovorí o podnikaní rodinných firiem v Rakúsku. Tam je tento spôsob podnikania veľmi rozšírený a v určitých momentoch môže byť záchranou pre ekonomiku.

18:28 Šebovci hovoria o smerovaní svojich detí, ktoré si štúdium nevyberali vzhľadom na výrobu vína. Svoje deti nechceli obmedzovať a chceli im dopriať potrebný rozhľad. Netlačia svoje deti do rodinného biznisu ale rátajú s tým, že nakoniec skončia pri víne.  

18:26 Šéfredaktor sa Šebovcov pýta, akým spôsobom ich rodinu ovplyvnilo podnikanie. Šebo hovorí o tom, že podnikanie je súčasťou ich života, že občas to škrípe ale inak si to nevedia predstaviť.

18:23 Peter Vavro sa Šebovcov pýta, kto má v ich biznise posledné slovo. Šebová hovorí o tom, že funkcie v rodinnom podniku majú rozdelené a rozhodujúce slovo má určite jej manžel.   

18:21 Šebovci hovoria o tom, že kvalitné víno sa veľmi ťažko predá a preto je potrebné, aby sa ich podnikanie rozširovalo aj iným smerom.


Manželia Šebovci z vinárstva Karpatská perla.

18:20 Cieľom Šebovcov je sústrediť sa na kvalitu a nie kvantitu vína a tiež sa chcú sústrediť na rozvoj svojho podnikania v oblasti reštaurácií.  

18:18 Šebová hovorí o tom, že vinohradnícka tradícia sa v ich rodine nesie už niekoľko desaťročí. Vraví, že na počiatku ich podnikania bola rodina, ktorá ich zasväcovala do tajov výroby vína.

18:16 Prerod k skutočnému podnikaniu v oblasti vinárstva nastal v 91. roku, kedy vytvorili firmu špecializovanú na víno. Vavro hovorí o tom, že o firme Šebovcov sa začalo hovoriť po tom, čo ich vína vyhrali v niekoľkých súťažiach.  

18:15 Peter Vavro sa Šebovcov pýta, čo bolo skôr. Šebovci ako partneri alebo ich spojila láska k vínu? Šebo hovorí o začiatkoch ich života. O tom, ako s nechuťou pomáhali rodičom vo vinohradoch a popri tejto práci sa dostali k vinohradníctvu.   

18:10 Šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro privítal hostí na dnešnom HNClube, ktorý sa bude venovať Budúcnosti rodinných firiem na Slovensku.  

Na pódium prichádzajú Martiga Šebová a Ladislav Šebo zo spoločnosti Karpatská perla. 


Účastníci HNClubu (zľava): Ľudovít Černák ml. a Ľudovít Černák st. zo Sitno Holding, Miroslav Valenta a Ivo Valenta z Holdingu Synot a Margita Šebová s Ladislavom Šebom z Karpatskej perly.


Rodinných firiem na trhu ubúda. A to nielen na Slovensku. „Väčšina z nich je totiž predaná manažmentu, strategickým investorom, finačným skupinám, či fondom,“ vraví partner Redbaenk Radek Schmied. Ide o poradenskú spoločnosť, ktorá pôsobí v biznise s akvizíciami a fúziami.

Dokazujú to aj čísla. Podľa dostupných prieskumov druhú generáciu prežije len približne 30 percent rodinných firiem a tretiu generáciu dokonca len zhruba 12 až 15 percent. „Iba tri percentá sa dostanú za štvrtú či ďalšiu generáciu,“ dopĺňa Schmied.

Významnú akvizíciu v tomto smere uskutočnila česko-slovenská investičná skupina Penta. Zhruba pred rokom a pol odkúpila od nemeckej spoločnosti Stargate Capital 75-percentný podiel v strojárskej spoločnosti Gehring Technologies Holding. Zvyšný 25-percentný podiel si naďalej ponechá pôvodný majiteľ. Gehring je pritom pôvodne rodinná firma a finačníci sa vyjadrili, že práve o takéto spoločnosti majú záujem. Schmied taktiež priznáva, že pomerne veľké percento ich klientov sú práve rodinné firmy.

Za týmto trendom stojí najmä fakt, že deti zakladateľov podnikov nechcú pokračovať v biznise rodičov a častokrát nie sú ani vo firme vnímaný radovými zamestnancami dobre. „Taktiež sa stáva, že nemajú schopnosti a zo začiatku ani skúsenosti rodičov, ktorý firmu vybudovali,“ dodáva Schmied.

01 - Modified: 2006-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ostravský Mittal Steel bude znova prepúšťať
01 - Modified: 2019-04-05 08:23:34 - Feat.: - Title: Najlepšie výroky Petra Pellegriniho na HNClube 02 - Modified: 2016-07-26 13:42:56 - Feat.: - Title: HNClub: Bezhotovostné Slovensko? 03 - Modified: 2016-07-28 02:06:43 - Feat.: - Title: HNClub: Ako chcú pravicové strany znížiť dane 04 - Modified: 2016-01-14 20:55:26 - Feat.: - Title: Politici zneužívajú kritický postoj ľudí voči bankám, vyhlásil šéf Raiffeisen Bank (video) 05 - Modified: 2016-01-04 07:49:23 - Feat.: - Title: Rok 2016: Pozrite sa, čo želajú top biznismeni Slovákom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 19:38